Magyarországra utazott hétfő délután Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke a szankciókról és az energiabiztonságról tárgyalt Orbán Viktor kormányfővel.

A találkozó után Ursula von der Leyen a Twitteren azt írta: „a ma esti megbeszélés Orbán Viktor miniszterelnökkel hasznos volt a szankciókkal és az energiabiztonsággal kapcsolatos kérdések tisztázásához. Előrelépés történt, de további munkára van szükség” - idézi az euronews.hu.

Az Európai Bizottság elnöke azt is hozzátette: összehív egy videokonferenciát a regionális szereplőkkel az olajinfrastruktúrával kapcsolatos együttműködés megerősítése érdekében.

A megbeszélést követően Szijjártó Péter élő Facebook-videóban ismertette a magyar kormány álláspontját. A külügyminiszter elmondta: részletesen tájékoztatták Ursula von der Leyent, hogy milyen hatásokkal járna a kőolajra vonatkozó szankciók elfogadása, és kérték, hogy fontolja meg a büntetőintézkedésekre vonatkozó javaslatcsomagot ebben a formában. Szijjártó Péter közölte: amíg az Európai Bizottság nem kínál megoldást a Magyarország energiabiztonságára vonatkozó negatív hatásokra, addig a magyar kormány nem tudja támogatni ezt a szankciócsomagot.

Mint ismert, Magyarország néhány más tagállammal együtt vitában áll az Európai Bizottsággal az Oroszország elleni hatodik szankciós csomagot illetően. Budapest ugyanis ellenzi azt, hogy az unió megtiltsa az orosz olaj behozatalát.