Bár az orosz védelmi kiadások már most több mint 43 százalékkal meghaladják a jövő évi eredeti költségvetési tervéket, a kapcsolódó nemzetbiztonsági és bűnüldözési kategória több mint 40 százalékkal kap több forrást, mint várták, Vlagyimir Putyin elnök további költségvetési átcsoportosításról döntött – derül ki a Bloomberg által látott hároméves költségvetési terv szerint.

A költségvetési előrejelzések változóban vannak, mivel a prioritások a hadsereg javára tolódnak el olyan területektől, mint a környezetvédelem. A nemzetvédelemre fordított közel 5 000 milliárd rubel (35 010 milliárd forint) – ami a bruttó hazai termék 3,3 százalékának felel meg – a kiadások arányát tekintve a második helyen áll a kormány szociális programjai után.

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) becslése szerint az orosz költségvetés nemzetvédelmi sora a teljes katonai kiadások mintegy háromnegyedét teszi ki, és a működési költségek, valamint a fegyverzetbeszerzés finanszírozását is magában foglalja. Ezzel szemben az oktatásra és a kultúrára szánt pénzek előirányzata alig növekszik 2023-ra a dokumentum szerint. A környezetvédelemre fordított kiadások az első költségvetésben tervezettnél mintegy negyedével kevesebb, a GDP 0,2 százaléka lesz. Az eredeti terv szerint a védelmi kiadások jövőre a GDP 2,4 százalékára csökkennek, szemben a 2022-re becsült 3,2 százalékkal és az egy évvel korábbi 2,6 százalékkal.

Nagyon drága az ukrajnai háború

Az elmozdulás a nagyobb elkötelezettséget tükrözi egy olyan háború iránt, amely már eddig is óriási vér- és pénzügyi áldozattal járt Ukrajna és Oroszország számára. A harctéren bekövetkezett súlyos kudarcok miatt Putyin a héten részleges mozgósítást rendelt el, mintegy 300 000 tartalékost besorozva így.

A költségvetési terv a behívás költségeit 2023-ban közel 16 milliárd rubelre, 2024-2025-ben pedig évi 16,5 milliárd rubelre teszi. A katonai kiadások legtöbb egyéb részlete továbbra is titkos marad, és csak az általános számadatokat hozzák nyilvánosságra.

Oroszország a világ öt legnagyobb védelmi költője között volt tavaly a világ fegyveriparát nyomon követő SIPRI szerint. Az agytröszt becslése szerint a Kreml 2021-ben 2,9 százalékkal, 65,9 milliárd dollárra növelte a katonai kiadásokat, ami a 2016 és 2019 közötti csökkenést követően a harmadik egymást követő évben jelent növekedést.

Szakértők becslései szerint már közel 25 milliárd dollárnyi hadifelszerelést veszített Moszkva az ukrajnai háborúban. Csak az ukrán hadsereg szeptember eleji offenzívája alatt 1 milliárd dollárnyi hadianyagot bukhattak.

A költségvetési hiány is ugrik majd

A kormány csütörtökön jóváhagyta a költségvetési tervet, és a törvényjavaslatnak már csak a parlament mindkét házának támogatását kell elnyernie, és az elnöknek alá kell írnia, hogy törvényerőre emelkedjen. A tervezet még változhat, de a legtöbb feltételezésen valószínűleg nem lesz jelentős módosítás.

A legfrissebb előrejelzések szerint a költségvetési hiány a 2022-es 0,9%-ról jövőre a GDP 2%-ára nő. A kormány a hiányt főként adósságból és a tartalékokból fogja finanszírozni. A terv évi 1 milliárd dollárig terjedő devizahitelfelvételt is előirányoz.

Oroszország június végén nem fizette ki külső államkötvényeit, ami az ukrajnai februári invázió óta a tengerentúli hitelezőkhöz vezető fizetési csatornákat blokkoló nemzetközi szankciók következménye.