Cseh tudományos kutatók olyan felfedezést tettek, amelynek alapján úgy vélik, újra tudnak főzni egy 3000 éves sörfélét - írja a Radio Praha. A kiindulópont az a bronzüst, amit 2017-ben találtak a földbe ásva az erdőben a kelet-bohémia Kladina falu mellett. Az edényt a napkorong és hattyúk képével dekorálták és vélhetően az isteneknek ajánlották fel azzal, hogy a földbe ásták.

Martin Golec archeológus elmondása szerint Európa más részein is találtak hasonló üstöket, ugyanakkor a cseh kutatók az elsők, akik valami olyasmire is ráakadtak, ami arról árulkodik, mire használták az edényt. Alaposabban megvizsgálták a belső falát, amelyen maradványokra bukkantak. Elsősorban az üst alja bizonyult érdekesnek, amelyben üledék volt.

Ebből mintát vettek, és arra a következtetésre jutottak, hogy gabonából származik, ezen belül sikerült azonosítaniuk a köles maradványait. Emellett különféle gyógynövények nyomaira bukkantak, aminek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az üstben keserű, gyógynövényeket tartalmazó sör készült.

Ezt követően Lukáx Kucera, az Oomouci Egyetem vegyésze úgy döntött, hogy a hátramaradt anyagokból kikövetkeztethető recept alapján kifőzi a 3000 éves sört. A fő alkotóelemek a köles, az üröm és a természetes élesztő, illetve gyógynövények. A kutatót a belga lambic sör ihlette meg, amelyet nyitott kádakban hagynak természetes módon érlelődni, majd hosszú ideig hordókban tárolnak.

Kép: Kelet-bohemiai Múzeum

A 3000 éves recept alapján készült sörnek jellegzetes, az almaborra, illetve a borra emlékeztető, savas íze van, azaz ennyiben eltér a sörtől. Eközben a színe olyan, mint a söré, a szaga, mint az almaboré, illetve a citroméra emlékezetet még. Aki arra jár, a Kelet-bohemiai Múzeumban, Pardubicében tekintheti meg az üstöt, amelynek üledékéből "visszacsinálták" a benne főzött sört.