A fogyasztást követve az öt legnagyobb piac (német, francia, olasz, spanyol, angol) termelése is csökkent az előző év szeptemberéhez képest: összességében 3,5 százalékkal. Kiugró volt a francia termelés csökkenése, ami 25 százalékkal esett vissza, elsősorban a nukleáris egységek elhúzódó karbantartása miatt.

Az öt piacon a fosszilis alapú termelés 3 százalékponttal, míg a megújuló 6 százalékponttal nőtt az energiamixben 2021 szeptemberéhez viszonyítva. A megújuló termelés növekedésének a zömét a szélerőművi termelés növekedése tette ki. Ezzel egyidőben a nukleáris termelés súlya 9 százalékponttal csökkent.

Szeptemberben a hazai bruttó fogyasztás is csökkent az előző év hasonló időszakához képest 2,3 százalékkal. A maximális rendszerterhelés is 3,8 százalékkal volt alacsonyabb ebben a hónapban, mint tavaly szeptemberben - olvasható a jelentésben.

A hazai termelés alakulását a paksi karbantartás határozta meg. A paksi havi átlagos órás termelés 1496 MWh volt, amely 16 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly szeptemberben, de 9 százalékkal magasabb az előző hónapnál. A karbantartások miatt a lignit tüzelésű termelés 9,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint augusztusban. Az évszaknak megfelelően a megújuló termelés 26 százalékot esett, a naperőművi termelés csúcsát szeptember 28-án érte el 1702 MW-tal.

A spot árak jelentősen csökkentek, az augusztusi 500 euró/MWh átlagos árszinthez képest szeptemberben 390 euró/MWh volt a másnapi árak átlaga. A másnapi zsinórárak 132 és 618 euró/MWh között ingadoztak.