Minden lengyel állampolgárnak kellene kapnia abból az összegből, amelyet a lengyel kormány követel Németországtól a második világháborúban okozott károkért jóvátételként - véli Arkadiusz Mularczyk külügyminiszter-helyettes. Varsó szerint az 1950-es években kifizetett jóvátétel nem elég, még jár a lengyel félnek 1.3 ezer milliárd dollár - írja a Notes from Poland.

A politikus hozzátette még ehhez, hogy ezt az összeget 2021 decemberében számolták ki, így minél tovább halogatják a németek, hogy fizessenek, annál nagyobbra nő az infláció miatt a cech. Berlin álláspontja szerint a jóvátétel ügyét évtizedekkel ezelőtt lezárták, így a németek nem tartoznak már pénzzel a lengyeleknek.

"Úgy vélem, hogy a német kancellár észhez tér, ám ha Németország továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy nem tartozik további összegekkel, akkor lesz egy kis problémájuk" - mondta Mularczyk. Ez alatt arra gondolt, hogy a lengyel kormány képviselői az összes lehetséges nemzetközi fórumon emlegetni fogják azokat a német háborús bűncselekményeket, amelyek a náci Németország lengyel földön elkövetett.

Nyomni fogja a témát

Mularczyk a lengyel kormánypárt, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság  parlamenti képviselője volt, őt bízták meg annak a bizottságnak a vezetésével, amely kiszámolt egy összeget, amellyel szerinte a németek még tartoznak a lengyeleknek. A napokban kapott külügyminiszter-helyettesi megbízást. Ennek kapcsán azt mondta, hogy a német-lengyel jóvátételvita kezelését tekinti egyik legfőbb feladatának.

Szerinte három-öt éven belül létrehoznak majd a németek egy alapot, amely a lengyel állampolgároknak fizethetne a családjukat, vagyonokat ért károk alapján. A pénzt egy részét oktatási, egészségügyi, gazdasági fejlesztésekre kellene fordítani egy 30-50 éves program keretében.