Ahogy azt Aleksandar Vucic elképzelte, a haladó politikusok szorgalmasan dolgoznak Az én Szerbiám elnevezésű politikai szervezet megalapításán – vette át a helyi sajtó értesülését a vajdasági Szabad Magyar Szó.

Vucic korábban arról beszélt, hogy a „szerb tisztesség” jegyében szükség van a szerbiai politikai élet átcsoportosítására és tömbösítésére.

A névtelen sajtóinformációk forrása szerint Az én Szerbiám a „se nyugat, se Oroszország, hanem a szerb érdekek” elv szerint tervez egyszerre nemzeti és polgári politikát folytatni. A jelenlegi kormánypár Szerb Haladó Párt azért kerül majd süllyesztőbe, hogy a pártelnök maga mögött hagyhassa mindazt, amiért az elmúlt időszakban bírálat érte a pártot.

Egyesek lapátra kerülnek

„Azok, akikről úgy véli, hogy kárt okoztak a pártnak, nem kapnak meghívást az új szervezetbe, közülük egyesek ellen sajtóhadjárat indul majd. A változás értelmében leszámolásra kerül sor a Szerb Haladó Párt Nyugat-barát szárnyával is, elsősorban Zorana Mihajlovic bányászati és energetikai miniszterrel” – állítja egy bennfentes.

Az elképzelés szerint Az én Szerbiám akkor lép majd színre, amikor valamilyen megállapodás születik a pristinai hatalommal Koszovó státuszát illetően. Mivel a legkisebb kompromisszum is kárt okoz majd a haladóknak, a pártnak két fronton is harcot kell vívnia, ezért taktikai okokból az átalakulással nyilvánosan meg fog szabadulni a nyugatbarát szárnytól.

Ezzel nem fog megszakadni az együttműködés a nyugati országokkal, mert Az én Szerbiám a nemzeti elkötelezettség mellett a polgári és liberális értékekkel szeretné magának továbbra is biztosítani Washington, London és Brüsszel támogatását.