A lengyelek kevesebb szeszes italt vásárolnak, mégis többet költenek alkoholra, miután érvénybe lépett az alkoholos és cukros italokra kivetett különadó - idézi a tavalyi intézkedés nyomán készült friss statisztikát a Notes from Poland. A 2022 márciusát megelőző 12 hónapban a vevők 4,1 százalékkal kevesebb innivalót vásároltak az egy évvel ezt megelőző időszakhoz képest, ám 40,4 milliárd zlotys (3360 milliárd forint) rekordösszeget hagytak a boltokban, ami 1,4 százalékos növekedés - derült ki a NielsenIQ piackutató cég adataiból.

Változtak a lengyelek fogyasztási szokásai is. A vodka és a sör fogyasztása 3,7, illetve 4,4 százalékkal csökkent, miközben a boroké, különösen a habzó boroké és a giné növekedett. A visszaeső fogyasztás ellenére a sör hozta a kereskedők és a gyártók szütyőjébe a legtöbb bevételt, 18 milliárd zlotyt, ami 0,8 százalékos emelkedés. Ez az szeszes italokból származó összes bevétel közel fele.

A magas infláció és a nagyobb adó magasabb árakat eredményezett - mondja bölcsen Bartłomiej Morzycki, sörfőzőmunkások szakszervezetének elnöke. Eközben a kevesebb vodka fogyasztása többe kerül: összesen 13,9 milliárd zlotyt költöttek erre az italra egy év alatt, mi 2,8 százalékkal több, mint korábban. Szakértők megemlítik, hogy az egy palackra eső szállítási költség is nőtt.

A 100 milliliteres üvegben árult vodta értékesítése 23 százalékkal csökkent a különadó bevezetése óta, a 200 milliliteresé 30 százalékkal zuhant - derül ki a Market Monitoring Centre piackutató intézet adataiból. Ráadásul a következő években a közteher fokozatos növelését tervezi a kormány. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a lengyelek 2019-ben 11,89 liter alkoholt fogyasztottak, amivel a leginkább piáló nemzetek listáján 20. Lengyelország.