A magyar kormánypárt nagy parlamenti választási győzelme után cseh politikusok és szakértők felvették a kérdést, hogy érdemes-e még fenntartani a visegrádi négyek együttműködését, ám Pavlína Janebová politológus, külpolitikai szakértő nem osztja ezt a véleményt - derül ki a Radio Praha vele készült interjújából.

Jan Lipavský Csehország külügyminisztere azt mondta a magyarországi választások után, hogy a budapesti kormánynak világossá kell tennie, hogy az EU és a NATO mellett áll-e vagy Oroszország szövetségese. A szakértő szerint ez annyiban jogos felvetés, hogy nem világos a magyar vezetés helyezkedése. Az uniós intézményekben ugyan megszavazza az Oroszország elleni szankciókat, ám ezt erősen vonakodva teszi. A Fidesz politikusainak kommunikációjából úgy látszik, hogy szeretnék távol tartani országukat ettől a konfliktustól.

Miután vége a választásnak talán változhat a magyar álláspont, mert a szavazás előtt meg kellett nyugtatni a választókat a hollywoodi varázsmondattal, miszerint "Nem lesz semmi baj". Orbán Viktor miniszterelnök választási beszéde azonban nem arra vallott, hogy új irányba akarná fordítani kormánya politikáját.

A visegrádi együttműködés lényege, hogy Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia bizonyos kérdésekben az EU-n belül együttműködhet egymással, ami nem jelenti azt, hogy mindenben egyet kellene érteniük. A politológus úgy látja, hogy bár a legmagasabb szinten langyos az együttműködés, az alsóbb szinteken hasznos lépések történnek, amelyeket kár lenne feladni.