A hamarosan államosításra kerülő gázimportőr, az Uniper 40 milliárd eurós nettó veszteségről számolt be, amely a német vállalati történelem legnagyobbjai közé tartozik, tükrözve az Oroszország által a szállítások leállítására tett lépés nyomán várható jövőbeli veszteségeket – írja a Reuters.

A kilenc hónapos veszteség még inkább rávilágít arra, hogy Oroszország döntése, miszerint megszakítja az Európával - és különösen Németországgal - évtizedes szállítási kapcsolatát, milyen hatással van a kontinens energiaszektorára, és az Uniper a válság eddigi legnagyobb vállalati veszteségévé vált.

Az év eleje óta az Uniper részvényei értékük 93 százalékát veszítették el, így a vállalat jelenlegi piaci értéke 1,14 milliárd euró, szemben az év eleji 15,2 milliárd euróval.

"A féléves számaink már jelezték, hogy ez hatalmas sebek lesznek a pénzügyi eredményünkben" - mondta Tiina Tuomela pénzügyi igazgató, hozzátéve, hogy jelenleg véglegesítik azt a megállapodás szerinti stabilizációs csomagot, amelynek keretében Németország átveszi az Unipert.

Az Uniper közölte, hogy a nettó veszteségben 10 milliárd eurónyi realizált veszteség szerepel, amelyet a vállalat az orosz gázmennyiségeknek az azonnali piacon jóval magasabb áron történő pótlásával szenvedett el, valamint 31 milliárd eurónyi, a problémával kapcsolatos jövőbeli veszteség.

Az Uniper részvényei 3 százalékkal estek.

Tuomela elmondta, hogy a tárgyalások most arra összpontosítanak, hogyan lehetne az utolsó pillanatban törölt gázilletéket olyan eszközzel helyettesíteni, amely a hatalmas veszteségeket ténylegesen áthárítja az Uniper jövőbeli tulajdonosára, a német kormányra.

Az Uniper ugyanakkor jogi lépésekkel fenyegetőzött korábbi fő szállítója, a Gazprom ellen, és egy svéd választottbíróság elé viheti a több milliárd eurós kártérítési igényét.

"Emellett intenzíven dolgozunk gázportfóliónk átalakításán, hogy minimalizáljuk a kockázatokat, és 2024-ig megszüntessük a felfüggesztett orosz gázszállításokból eredő veszteségeket" - mondta Tuomela.

A csoport legfőbb prioritásai közé tartozik továbbra is az orosz piacról való tervezett kivonulás, ahol 83,7 százalékos részesedéssel rendelkezik az Uniproban - mondta, hozzátéve, hogy az orosz részleg közelmúltbeli teljesítménye növelte az érdeklődést a lehetséges vevők körében.

A berlini megállapodás értelmében az Uniper 18 milliárd euró értékű hitelkeretet kapott az állami hitelező KfW-től, amelyből október végéig 14 milliárdot már lehívtak - közölte a vállalat.