Felkészültek a határátlépések nagyobb mértékű megugrására a mexikói határnál, ugyanis a jövő hónapban lejár a menekültek gyors kiutasítását lehetővé tevő Trump-törvény.

Az Egyesült Államok déli határánál, az elmúlt héten például csak az ukrajnai háború elől menekülők száma elérte a 3 ezret, de várhatóan még többen érkeznek majd - mondta a CBS-nek Alejandro Mayorkas. Az ukrajnai háború óta ugyanis sokan utaztak a mexikói Tijuana határvárosba és azon keresztül próbálnak bejutni az USA-ba - magyarázta a belbiztonsági miniszter.

Az ukrán menekülteket "humanitárius szempontból" vizsgálják meg, amely különleges védelmet biztosít a faji, vallási, nemzetiségi vagy csoporthoz való tartozás miatti üldöztetés elől menekülő embereknek - mondta Mayorkas.

Egy, a CBS birtokába került vám- és határvédelmi feljegyzés arra utasította a hatóságokat, hogy a humanitárius érdekek figyelembevételével eseti alapon fontolják meg az ukrán állampolgárok mentesítését a Trump-kormányzat idejéből származó közegészségügyi szabály alól, amelynek értelmében a legtöbb engedély nélküli felnőtt menekültet letartóztatják, majd gyorsan eltávolítják az Egyesült Államokból.

Bár az amerikaiak nagy többsége támogatja, hogy jelentős számú ukrán menekültet fogadjanak be az Egyesült Államokba, a kérdésben némi pártpolitikai megosztottság tapasztalható. Márciusban a demokraták 80 százaléka mondta azt, hogy támogatja, hogy ukránok ezreit engedjék be az Egyesült Államokba, míg a republikánusoknak csak 57 százaléka támogatta ezt - derül ki a Pew Research Group tanulmányából.

A Biden-kormányzat május 23-án, több mint 2 évvel a bevezetése után tervezi a törvény megszüntetését. Az ellenzők szerint a menekültek nem jutnak hozzá a menedékjoghoz, addig a támogatók úgy látják, hogy a törvény megakadályozta a határátlépések számának megugrását - írja a portál.

Március 24-én azonban a Biden-kabinet bejelentette, hogy az Egyesült Államok akár 100 ezer ukrán és más, az orosz invázió elől menekülő embert is befogadna. A Biden-kormányzat emellett 1 milliárd dollárnyi segélyt ígért az európai országoknak, hogy segítsen nekik az Ukrajnából érkező menekültek befogadásában.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint 2,49 millióan Lengyelországba, 654 ezren Romániába és 399 ezren Moldovába menekültek.

Az 1980-as menekültügyi törvény szerint a menekülteket úgy kell elhelyezni, hogy a megérkezésük után "a lehető legrövidebb időn belül elérjék a gazdasági önellátást". Nem tudni azonban, hogy a kormányzat pontosan hogyan tud alkalmazkodni az Ukrajnából érkezők ilyen nagymértékű hullámához.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos híreinket ezen a linken olvashatja.