Az alaptörvény frissített szövegét, amely szerint az Oroszországi Föderáció közigazgatási egységeinek száma 89-re nőtt, csütörtökön tették közzé a hivatalos közlönyben - jelentette az MTI moszkvai tudósítója.

Megszüntették Oroszország és a négy régió közötti vámellenőrzést.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán írta alá a négy régió Oroszországhoz csatolásáról és az új egységek megalakulásáról szóló szövetségi alkotmányos törvényeket. A régiók annektálásáról rendelkező alkotmányos törvényeket, valamint az erről a velük megkötött szerződéseket az orosz parlament alsóháza hétfőn, a felsőháza pedig kedden szavazta meg egyhangúlag.

A csatlakozási "népszavazásokat", amelyek hivatalos eredménye elsöprő támogatást mutatott, valamint a területek annektálását a külföldi államok közül csak Észak-Korea tekinti legálisnak. Az orosz hadsereg a területek egyike felett sem gyakorol teljes ellenőrzést.

Bekérették az orosz külügyminisztériumba a moszkvai francia nagykövetet, és felhívták a figyelmét arra, hogy az Ukrajnába irányuló francia fegyverszállítás és az ukránoknak nyújtott kiképzési támogatás ellentmond Párizs nyilatkozatainak, amelyek szerint érdekelt a konfliktus rendezésében. A Donyecki Népköztársaság korábban többször jelezte, hogy az ukrán fegyveres erők 155 milliméteres kaliberű francia Caesar önjáró lövegekkel lövik a polgári infrastruktúrát a területén - írta az MTI.