Helyszíni jelentések szerint a tüntetők második védelmi vonalát is áttörték a rendvédelmi szervek, jelenleg már a második sor barikádot bontják. A tüntetőket a parlament és a kormányépület utcájában egészen a Majdan (Függetlenség tere) közvetlen szomszédságában lévő Európa térig szorították vissza, ahol viszont a tüntetők egy csoportja később ellentámadásba lendült, mire a rendőrök újabb rohammal válaszoltak, közben őrizetbe vettek több zavargót.

A Berkut rohamrendőri alakulat tagjai könnygáz- és hanggránátokkal, gumilövedékekkel támadják a tüntetőket, míg ez utóbbiak kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálják a rendvédelmi erőket.

A híradások szerint sok a sérült, számukról azonban egyelőre még becslések sem jelentek meg. Az Európa téren halomba rakott autógumik égnek, a sűrű fekete füsttől alig lehet látni.

A békés tüntetők felé nyomul a rendőrség

Az első rendőri roham után emberek tömegével menekültek az Európa tér felől a Függetlenség terére. Közben riadóztattak a Majdanon, ahol az európai integrációt és hatalomváltást követelő békés demonstráció zajlik már két hónapja. Hangosbemondón tájékoztatták az embereket arról, hogy rohamrendőrök nagy erőkkel tartanak a főtér felé.

Viktor Janukovics ukrán elnök eközben sajtószolgálatán keresztül tárgyalásra szólította fel az ellenzéket, kijelentve, hogy még nem késő békés úton rendezni a válságot. Részvétét fejezte ki az összecsapásokban elhunytak családtagjainak. Leszögezte, hogy ellenzi a vérontást és az erőszakot. Kérte az embereket, hogy térjenek haza. "Helyre kell állítanunk Ukrajnában a békét, a nyugalmat és a stabilitást" - hangsúlyozta.

Arszenyij Jacenyuk, a Julija Timosneko bebörtönzött volt kormányfő mögött álló Haza (Batykivscsina) párt jelenlegi vezetője közölte, hogy a másik két ellenzéki vezetővel, Vitalij Klicskóval, az Ütés (UDAR) és Oleh Tyahnibok, a Szabadság (Szvoboda) párt elnökével hamarosan találkoznak Janukovics elnökkel.

Kép: MTI

A miniszterelnök figyelmeztetett

Mikola Azarov miniszterelnök korábban arra figyelmeztette az embereket, hogy a rendőrség erővel válaszol "a lakosság védelme érdekében, ha a provokációk nem szűnnek meg". A szerdai kormányülésen pedig terroristáknak nevezte a Kijev belvárosában a rohamrendőrök ellen harcoló tüntetőket és leszögezte, hogy a rendbontások résztvevőit nem lehet békés demonstrálóknak nevezni.

Az orosz duma az általa szélsőségesnek nevezett ukrán ellenzéket és a nyugati politikusokat egyaránt felelőssé tette az ukrajnai belpolitikai feszültség erősödéséért a szerdán elfogadott nyilatkozatában.

Vezető politikusok is tiltakoznak

Szerdán több vezető politikus is elítélte az ukrajnai erőszakot. Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője szerda délelőtt kiadott közleményében adott nemtetszésének hangot. A tiltakozók haláláról érkező hírek kimondhatatlan aggodalomra adnak okot - fogalmaz kommünikéjében a brit politikus, aki minden érintett felet önmérsékletre szólít.

"Az erő alkalmazása és az erőszakhoz folyamodás nem válasz a politikai válságra. Minden erőszakcselekményt haladéktalanul be kell szüntetni és ki kell vizsgálni. A felelősöket el kell számoltatni" - szögezi le közleményében az EU külügyi főképviselője. Ashton egyúttal kijelenti: maradéktalanul tiszteletben kell tartani és meg kell védeni az ukránok gyülekezési és szólásszabadságát. A külügyi főképviselő egyúttal legmagasabb szintű, érdemi párbeszédet sürget a kormányerők és az ellenzék között. A megoldásnak eleget kell tennie az ukrán nép elvárásainak - zárja közleményét Catherine Ashton.

Cecilia Malmström, az EU belügyi biztosa a Twitteren tett közzé, amelyben nagyon aggasztónak nevezte az ukrajnai híreket, amelyek két tüntető haláláról szólnak".

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a testület déli sajtótájékoztatóján kijelentette: az Európai Bizottság elemezni fogja, milyen lépéseket tehet Ukrajnával szemben a tiltakozók elleni erőszakos rendőri fellépésről és tüntetők haláláról érkező jelentések miatt. Ugyanakkor kijelentette: megdöbbentették a tiltakozók haláláról érkező hírek, és a lehető legerőteljesebben elítéli az erő alkalmazását. Minden felet felszólít, hogy tartózkodjon az erőszaktól, és tegyék meg a szükséges lépéseket a helyzet további súlyosbodásának megakadályozására.

Stefan Füle bővítési biztos a Twitteren közzétett rövid üzenetében osztotta Barroso megdöbbenését és aggodalmát. Az európai kiút a deeszkaláció és a párbeszéd - közölte Füle.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár szerda délelőtt rövid közleményben ítélte el a kijevi "drámai fejleményeket", egyúttal rendkívüli aggodalmának ad hangot a tüntetők haláláról érkező jelentések miatt. A NATO-főtitkár szerint minden félnek sürgősen önmérsékletet kell tanúsítania, valódi párbeszédet kell kezdenie, és el kell kerülni az erőszak további eszkalációját.

Guy Verhofstadt, az európai liberálisok európai parlamenti frakciójának vezetője és a párt jelöltje az ősszel felálló új bizottság élére, közleményében úgy vélte, hogy a tiltakozók elleni támadással Viktor Janukovics ukrán elnök elveszítette legitimitását. Verhofstadt egyúttal szorgalmazta, hogy fontolják meg szankciók bevezetését Kijevvel szemben.

"Rá kell döbbennie (Kijevnek), hogy az EU szabadkereskedelmi együttműködést és társulást ajánlott, (de) könnyen lehet, hogy épp az ellenkezője lesz az eredmény, vagyonbefagyasztás és büntetőintézkedések" - vélekedett Verhofstadt.

Olaj a tűzre

A tiltakozások tavaly novemberben kezdődtek, amikor a kormány feladta a tárgyalásokat az EU-val a társulási szerződés megkötéséről, és úgy döntött, hogy inkább Oroszországgal fűzi szorosabbra Ukrajna kapcsolatait.

A kijevi parlament olajat öntött a tűzre múlt heti döntésével, amely megtiltja a demonstrálás bizonyos formáit, köztük a sátrak felállítását közterületen. A hírek szerint egyébként a mostani összecsapások az ukrán főváros szűk körzetére korlátozódnak, máshol a normális kerékvágásban folyik az élet.