A koronavírus-járvány harmadik hulláma sokkal hosszabban tart majd mint az előző kettő, és sokkal több lesz a fertőzött, illetve a haláleset - jelentette ki prof. dr. Petar Kocovic, aki az információs technológiák szakembere a vajdasági Szabad Magyar Szó cikke szerint. (Bizonyára a járvány tavaszi és nyári szakaszát tekinti a járvány első két hullámának, az őszit a harmadiknak - a szerk.) Kocovic matematikai képletek segítségével próbálja modellezni a járvány terjedését.

Számításai szerint a harmadik hullám akár március közepéig is eltarthat, de ezzel nem lesz vége a megpróbáltatásoknak, mert ezután várható a járvány negyedik hulláma. Ezzel kapcsolatosan rövid-, közép- és hosszútávú prognózis létezik. Ez utóbbit nagyon nehéz meghatározni, középtávon már pontosabbak lehetnek az előrejelzések.

A mostani számítások szerint március közepére lehet vége a mostani hullámnak, de ez változhat, lehet hogy januárra vagy áprilisra cseng le ez a szakasz - mondta Kocovic. A járvány harmadik hullámának csúcspontja Szerbiában szerinte megközelítőleg december utolsó hetére várható. Ezután még körülbelül két hónapig igen nehéz lesz a helyzet - bár csökken majd a fertőzöttek száma -, a rossz hír viszont az, hogy negyedik hullám is várható, valószínűleg rögtön a harmadik lecsengése után.