A hónap folyamán napi 32,01 millió hordóra emelkedett a júniusi 31,87 millió hordóról a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) olajtermelése a Reuters hírügynökség tengeri fuvarozók, olajipari cégek és piackutató vállalatok adataira támaszkodó felmérése szerint, amelyet péntek este tett közzé. A szervezet termelése több mint három éve nem volt ilyen magas.

Az OPEC már napi 1,7 millió hordóval növelte termelését tavaly novemberi ülése óta, amikor piaci részesedésének megvédése mellett döntött a rivális termelők növekvő kitermelése fényében, dacára annak, hogy ez a stratégia a kőolaj világpiaci árának csökkenésével jár együtt.

Júliusban a nyersolaj ára további 15 százalékkal csökkent, míg az elmúlt egy év során felére esett.

Az OPEC tagországai közül a legnagyobb ütemben Szaúd-Arábia és Irak növelte termelését, míg az Iránra kiszabott nemzetközi szankciók fokozatos feloldása tovább növelheti majd a világpiaci olajkínálatot.

Ugyanakkor az OPEC a kereslet ezzel párhuzamos erősödésére, illetve arra számít, hogy a konkurens termelők csökkentik kibocsátásukat. A Reuters által megkérdezett elemzők szintén arra számítanak, hogy az év végére 60, jövőre 69 dollárra emelkedik majd a kőolaj átlagos hordónkénti világpiaci ára.

A származékos piacokon tapasztalt folyamatok alapján ezzel szemben úgy tűnik, egyre többen számítanak arra, hogy az olajár az év végére tovább csökkenhet, és hordónként 50 dollár alá eshet.