Október végére 12,35 százalékra csökkent a szlovákiai munkanélküliség aránya, vagyis 1,31 százalékponttal alacsonyabb mint egy évvel korábban - közölte a pozsonyi Új Szó. A statisztika azonban némileg félrevezető. Mint a lap írta, 333 257 olyan állástalant regisztrálnak a munkaügyi hivatalok, aki egy kedvező ajánlat esetén azonnal munkába tudna állni.

Számuk az egy évvel korábbihoz képest több mint 35 ezerrel csökkent. Ha azonban azokat az állástalanokat is figyelembe vesszük, akik jelenleg nem tudnák felvenni a munkát, a munkanélküliek tábora eléri a 376 ezer főt, ami 13,93 százalékos munkanélküliségnek felel meg.

Ján Richter munkaügyi miniszter azt emelte ki, hogy tíz hónapja folyamatosan csökken az állástalanok száma, s az év eleje óta 51 ezer új munkahely jött létre. Az Általános Hitelbank (VÚB) elemzése szerint a trend jövőre is folytatódik, de lassul: 2015-ben a teljes munkanélküliség az idei 13,4 százalékról 2015-ben 12,9 százalékra eshet vissza.

Andrej Arady, a VÚB elemzője szerint Szlovákiában a munkanélküliség üteme főleg a magas termelékenység miatt csökken a vártnál alacsonyabb ütemben, ugyanis míg 2003 és 2013 között a gazdaság teljesítménye 50 százalékkal emelkedett (ez a leggyorsabb tempó az egész Európai Unióban), addig a munkahelyek száma csupán 6 százalékkal bővült. A magas hatékonysággal magyarázható, hogy Szlovákiában legalább évi 2,4 százalékos gazdasági növekedés kell ahhoz, hogy új munkahelyek szülessenek.