A német kormány minden tőle telhetőt elkövet annak érdekben, hogy elősegítse Nagy-Britannia bennmaradását az EU-ban. Ezen semmit sem változtat az, hogy a két ország ellentétbe került egymással Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnöki jelölésének ügyében - derült ki abból az interjúból, amelyet a berlini kormány befolyásos pénzügyminisztere, Wolfgang Schäuble adott a Financial Timesnak. A politikus szerint az unió elképzelhetetlen a szigetország nélkül.

Történelmileg, politikailag, kulturálisan és a demokrácia szempontjából is Nagy-Britannia Európa elválaszthatatlan része - hangsúlyozta Schäuble. A brit főváros ad otthont a világ egyik legfajsúlyosabb pénzügyi központjának. Berlin és London osztozik a piacorientált reformok szorgalmazásában. A fő gazdasági és szabályozási kérdésekben a két fél lényegében konszenzusos álláspontot foglal el.

Vitatkozgatunk

Azzal kapcsolatban, hogy David Cameron brit miniszterelnök - magyar kollégájával, Orbán Viktorral együtt - nem támogatta Jean-Claude Juncker luxembourgi Európa-politikus jelölését az Európai Bizottság élére, Schäuble megengedő álláspontot foglalt el. Szerinte a briteknek nem kell magyarázni, hogy a demokráciákban vitatkoznak egymással a vezetők és a többségi elv alkalmazásával döntenek.

Cameron és Juncker között egyébként megindult a közeledés. Telefonon beszéltek egymással, amelyet a brit kormányfő arra használt fel, hogy gratuláljon a luxemburgi politikus jelöléséhez, míg Juncker kijelentette: határozott szándéka, hogy megoldást találjon a brit kormány politikai aggodalmaira. (Arról nem tudósít a cikk, hogy Orbán Viktor is felhívta volna-e Junckert - a szerk.)

Schäuble kijelentette, hogy nem tud a szigorú költségvetés fellazítási szándékáról. Sem az olasz kormányfő, sem más nem kezdeményezett ilyet. A túlzottdeficit-eljárások rendszerében - amelyben az EU számon kéri a tagállamokon, hogy ne lépjék túl a költségvetési hiányuk csökkentésével kapcsolatos vállalásaikat - tudomása szerint senki sem óhajt változtatni.