Hétből hat atomerőművi blokkjának leállításával komoly problémák elé nézhet Belgium áramellátása a téli időszakban. Az ország ezzel villamosenergia-termelő kapacitásának mintegy 40 százalékát veszítette el (ez a mérték nagyjából megegyezik a paksi atomerőmű hazai áramtermelésben betöltött súlyával).

A helyi hatóságok most frissített, téli vészhelyzeti forgatókönyve szerint szükség esetén lekapcsolják majd az autópályák közvilágítását, felfüggeszthetik az ipari létesítmények működését, illetve a háztartásokat is érintő, háromórás áramszünetekre is sor kerülhet, amennyiben a kereslet és az áramimporttal kiegészített kereslet egyensúlya felborul a belga villamosenergia-piacon. Az ottani lakossági és ipari fogyasztók takarékossági tanácsokat is kapnak, hiszen nemcsak áramkimaradásra, de a helyzetből adódó áremelkedésre is számíthatnak a téli szezonban. A helyi energiaszolgáltató pedig egy ingyenes okostelefonos alkalmazást adott ki, ennek segítségével az ügyfelek - akár hat napra előre - tájékozódhatnak arról, hogy várható-e áramszünet lakásuk, üzemük körzetében.

Belgium a korábban bejelentett tervek szerint 2025-re vezetné ki az atomenergiát, jelenleg két atomerőművében tervezett felújítások, illetve a betonszerkezet hibái miatt állították le a blokkok nagy részét.

A termelőkapacitások hiányát részben gázüzemű erőművekkel pótolnák az országban, de jelentős áramimporttal számolnak Franciaország és Németország felől is, ha azonban extrém hideg lesz a január-februári időszak, akkor a behozatallal is problémák adódhatnak. Ráadásul a hőigények növekedése is az áramtermeléstől vonhat el kapacitásokat Európa-szerte, a potenciális importforrás országok pedig természetesen saját fogyasztóik kiszolgálását tekintik elsődlegesnek ilyen esetekben.

Fotó forrás: Pixabay