Az euróövezetben a gazdasági növekedés továbbra is gyenge, ahogy a megemelkedett bizonytalanság visszafogja a bizalmat és a piaci hangulatot, ami erősíti a gazdasági kilátásokkal kapcsolatos lefelé mutató kockázatokat - derül ki az Európai Központi Bank (ECB) június havi jelentéséből. A dokumentum hozzáteszi: figyelembe véve, hogy a rendkívüli monetáris politikai intézkedések mind eleve átmeneti jellegűek, az ECB kormányzótanácsa szorosan figyelemmel kíséri a további fejleményeket, és az euróövezet középtávú árstabilitásának biztosítása érdekében kész határozottan és idejében fellépni.

A jelentésben szereplő makroelemzés szerint az euróövezet reál-GDP-je 2012 első negyedévében nem bővült az előző negyedévhez képest. A rendelkezésre álló mutatók szerint a második negyedévben gyengült a növekedés, és bizonytalanság uralkodott. A rövid távnál messzebbre tekintve a kormányzótanács továbbra is az euroövezeti gazdaság fokozatos élénkülésére számít. Az egyes euroövezeti államkötvénypiacokon ugyanakkor továbbra is tapasztaltható feszültség; ennek a hitelfeltételekre gyakorolt hatása, a pénzügyi és egyéb szektorokban zajló mérlegkiigazítás, valamint a magas munkanélküliség előreláthatólag továbbra is visszafogja a növekedés alapütemét.

A júniusi makrogazdasági prognózis szerint az euróövezet éves reál-GDP-jének növekedési üteme 2012-ben a -0,5 százalék és 0,3 százalék közötti sávban, 2013-ban pedig 0,0-2,0 százalk között lesz. Az ECB 2012. márciusi szakértői makrogazdasági prognózisával összevetve a 2012-re megadott sáv nem változott, a 2013-ra jósolt sáv viszont kissé szűkült.
A kormányzótanács megítélése szerint az euroövezeti gazdasági kilátások lefelé mutató kockázatnak vannak kitéve, amely különösen az euroövezet több pénzügyi piacán érzékelhető feszültségek kiéleződéséhez kapcsolódnak, valamint ezeknek az övezet reálgazdaságába való potenciális átgyűrűzéséhez. További lefelé irányuló kockázat forrása, hogy a nyersanyagok középtávon ismét drágulnak.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint az euroövezet éves HICP-inflációja 2012 májusában 2,4 százalék volt, az előző havi 2,6 százalék után. Az év hátralevő részében az infláció valószínűleg 2 százalék fölött marad, ami elsősorban az energiaárak és közvetett adók alakulásának tudható be. Az aktuális tőzsdei határidős nyersanyagárfolyamok alapján az éves infláció 2013 elején valószínűleg ismét 2 százalék alá süllyed. Előretekintve, az euróövezetben változatlanul visszafogott inflációs nyomással kell csak számolni a mérsékelt növekedési rátával és szilárdan rögzített hosszú távú inflációs várakozásokkal jellemezhető környezetben.

Az ECB júniusi makrogazdasági prognózisa szerint az euróövezet éves HICP-inflációja 2012-ben a 2,3-2,5 százalék között, 2013-ban pedig 1,0-2,2 százalék között lesz. Az ECB 2012. márciusi szakértői prognózisával összevetve szűkültek a 2012-re és 2013-ra megadott sávok.

A középtávú árstabilitási kilátásokat övező kockázatok a kormányzótanács vélekedése szerint összességében továbbra is egyensúlyban vannak. A felfelé mutató kockázatok középtávon a fiskális konszolidációs igény miatti további közvetettadó-emeléssel és a nyersanyagok vártnál nagyobb mértékű drágulásával függenek össze. Az alacsonyabb infláció irányába elsősorban az euróövezet vártnál gyengébb növekedése hat.