A szlovákiai szociális biztosító visszamenőleg 2022. január 1-jétől felemelte 152 ezer jogosult nyugdíját - írja a pozsonyi Új Szó. A nyugdíjak emelése az úgynevezett dolgozó nyugdíjasokat érinti. Az emelkedés a korengedményes nyugdíjkategóriában a dolgozó nyugdíjasokat érinti. Az emelés oka, hogy a dolgozó nyugdíjasok a keresetük után nyugdíjbiztosítási járulékot fizetnek - mondta Martin Kontúr, a biztosító szóvivője.

A nyugdíjemelés változik, és attól függ, hogy milyen alap szerint történt a biztosítási járulék levonása. „Általában a nyugdíjakat a társadalombiztosítással kapcsolatos törvényben meghatározott képlet szerint emelik. A legmagasabb növekedés meghaladta a 100 eurót.

A jogosultak nyugdíjai átlagosan 4 euró 81 centtel (1600 forint) emelkednek. A pótdíj egy nyugdíjasra számítva átlagban 16 euró 17 cent. A legkisebb emelés 10 cent volt. A biztosító hozzátette, hogy az emelt összeg automatikusan megérkezik, és a nyugdíjasoknak nem kell kérvényezniük. A január-március időszakra pótdíjként szerepel a nyilvántartásban.