A szlovák parlament földművelésügyi bizottsága elfogadta azt a nyilatkozatot, amelyben a földművelésügyi tárcát és a pénzügyminisztériumot az alapvető élelmiszerek és az éttermi szolgáltatások áfájának a csökkentésére szólítja fel - írja a pozsonyi Új Szó.

„Azt javasoljuk, hogy ez utóbbiak esetében az áfakulcsot 5 százalékra faragják le, és erről a parlament gyorsított eljárásban döntsön” – mondta el Jaroslav Karahuta, a parlament földművelésügyi bizottságának az elnöke.

A mezőgazdasági és élelmiszeripari szakmai szervezetek szerint azonban az áfacsökkentés nem jelent gyógyírt a lakosság magas árakkal kapcsolatos gondjaira. „Az élelmiszerek áfájának a csökkentése olyan szociális intézkedés, amely csupán a nagy üzletláncokon segítene, a lakosságon biztosan nem” – mondta Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) szóvivője. Az SPPK az élelmiszerek 2016-os áfacsökkentését követően elvégzett egy elemzést, amiből kiderült, hogy ez rövid ideig volt érezhető az árakon, hosszabb távon csak az áraikat így is megemelő üzletláncok profitáltak belőle.

Emil Macho, az SPPK elnöke szerint az állam sokkal többet tehetne a fogyasztókért azzal, ha csökkentené a szlovákiai gazdák és élelmiszer-termelők adóterheit. Eközben az áfacsökkentés súlyos, 150-200 millió eurós érvágást okozna az államkasszának, így pénzügyi tárca kíváncsi várja, mely társadalmi csoportoktól vegyék el a kieső pénzt.

Samuel Vlcan földművelésügyi miniszter szerint a gazdasági tárcával együttműködve megpróbálnak olyan megoldásokat találni, amelyeknek köszönhetően segíthetnének a szlovákiai termelőknek a szomszédos országokkal szembeni versenyhátrányuk lefaragásában.