A júniusi statisztikai adatok alapján élelmiszer és az italok 18,8 százalékkal drágábbak, mint egy évvel ezelőtt Szerbiában - kezdi az áremelkedésekről szóló horrorsztoriját a vajdasági Szabad Magyar Szó. A kávé ára nőtt a leginkább, 24,7 százalékkal, míg a hús 23,8 százalékkal kerül többe ma, mint tavaly júniusban.

A Köztársasági Statisztikai Hivatal szerint az elmúlt egy hónapban átlagosan 1,6 százalékkal nőttek a termékek és szolgáltatások ára. A zöldségek, az olaj, tej, túró és tojás, illetve a hal 19 százalékkal kerül többe, a legkisebb áremelkedés pedig a vizet és az alkoholos italokat érinti, ezek 8,7 százalékkal drágábbak most, mint tavaly.

Iciripiciri árcsökkenés

A lakhatási költségek is növekedtek: a víz- és áram 7,7 százalékkal, a fűtőanyag 28 százalékkal kerülnek több, mint egy éve, de a kisebb javításokért is többet kell fizetni, mégpedig 18 százalékkal. A bútorok, a berendezések árai 13 százalékkal növekedtek.

A gyógyszerek árai 4,7 százalékkal nőttek, a fogorvosi ellátás pedig csaknem 16 százalékkal. Az utaztatás és szállítási költségek 23 százalékkal mentek feljebb, a gépkocsik javítása pedig 13 százalékkal kerül többe azoknak, akik megengedhetik maguknak az autótartás "luxusát".

Az egyetlen tétel, ami olcsóbb az idén, mint az előző évben, az a számítógépes felszerelés, aminek 0,01 százalékkal kedvezőbb most, mint egy évvel ezelőtt.