Egy ismert magasrangú tisztviselő szerint Rijád pénzben mérné a labdarúgó vb rendezési jogát, hiszen két ország együttműködését is megvásárolná ennek érdekében. Valószínűleg több milliárd eurós költségekkel járna ennek az együttműködésnek megvalósítása, amelyet már 2022 nyarán megvitatott egymással Mohammed bin Szalman szaúdi uralkodó és Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök.

Egy másik magas rangú tisztviselő, aki ismeri a pályázat kikötéseit, elmondta a Politicónak, hogy Szaúd-Arábia a stadionok felépítése mellett minden más költséget vállalna, azonban mindezt a már említett mérkőzések nagy részének megtartásáért. 

Sokan kritizálják Szaúd-Arábiát a görögöknek tett ajánlatért, miszerint kifizetné Görögország teljes infrastruktúrájának felújítását.

Ezzel a transzkontinentális szövetséggel, próbálják számukra kedvező irányba befolyásolni a szavazás kimenetelét, mivel a három kontinensen való rendezéssel fenntartanák a földrajzi egyensúlyt, ezáltal meggyőzve a FIFA tagjait, hogy elfogadják a pályázatukat. Ez azonban egyelőre nagyon valószínűtlennek tűnik, hiszen 2022-ben Katar rendezte a világbajnokságot. A 2030-as vb rendezésére bejelentkezett egy európai hármas: Spanyolország, Portugália és Ukrajna, továbbá egy dél-amerikai kvartett: Argentína, Uruguay, Paraguay és Chile.

Nem lesz senkinek sem könnyű meggyőzni a FIFA-t, hiszen a szavazás a több mint 200 tagból álló kongresszusukon múlik. Nem véletlenül választotta a szaúdi vezetőség ezt a két országot szövetségeséül: Egyiptom jelenléte miatt Afrika beállhat a pályázat mögé, Ázsia hasonlóképpen tehet, Görögország pedig szerezhet egy-két szavazatot Európából, így nagy eséllyel nyerhetnék meg a rendezés jogát.

A hercegség nagypályás szerepre vágyik

Szaúd-Arábia célja, egy új világrend megteremtése a sportok világában. A vb rendezésének lehetőségével érné el a csúcspontját stratégiájuk, miszerint a nagy sportesemények uralkodójává válnának. Mindezen sikerek eléréséért más, nagyobb sportesemények rendezési jogát is szeretnék elnyerni, mint például világbajnoki bokszmérkőzések vagy épp a Forma-1-es versenyek.

2027-ben pedig először adnak majd otthont az ázsiai labdarúgó kupának. Egy regionális szakértő szerint, Szaúd-Arábia egy új világrend középpontjaként igyekszik pozícionálni magát, jócskán túlmutatva a sport presztízsén. Simon Chadwick, a párizsi Skema Business School sport- és geopolitikai gazdaságtan professzora szerint, ezzel egy hatalmas földrajzi területen gyakorolna jelentős befolyást, mindezt az ehhez elengedhetetlen, kulcsfontosságú partnerek megnyerésével. A közös rendezés Egyiptommal és Görögországgal is ezen nagy terv részét képezi.

Az emberi jogi felügyelők körében ellenszenvet váltott ki a szaúdi terv, mivel egy olyan országról van szó, amely az LMBTQ közösségekkel és a migráns munkavállalókkal is brutálisan bánik. Minky Worden, a Human Rights Watch globális kezdeményezéseinek igazgatója szerint, egy ilyen országot semmiképp sem szabad jutalmazni egy világbajnokság rendezésének jogával.

Lerongyolódott görög infrastruktúra

Görögországban kényes témának számít a sportért való nagyobb összegek kifizetése, mivel 2004-ben rendezett olimpiai játékok miatt, hiába spóroltak 9 milliárd eurót, az infrastruktúra nagy része elhagyatott maradt az olimpia befejeztével. Ahogy az ország válságba került, sokan megkérdőjelezték, vajon a játékok megrendezése nem járt-e negatív hatásokkal, és taszította-e tovább az országot a recesszióba.

A görögök voltak az első olyan uniós nemzet, amelynek fővárosába ellátogatott a szaúdi uralkodó, mióta az amerikai hírszerzés szerint személyesen jóváhagyta a Washington Post újságírójának meggyilkolását. A görög miniszterelnök többször is járt Rijádban, illetve tavaly nyáron Szalman herceg több kétoldalú megállapodást is aláírt Athénban miközben ígéretet tett arra, hogy Görögországot a „zöld hidrogén” elosztásának energiaközpontjává teszi. 

Egyiptommal is szoros diplomáciai kapcsolatokat ápol szaúdi királyság. Tavaly júniusban Kairóban találkozott Bin Szalman az egyiptomi elnökkel, akivel többmilliárd euró értékű befektetési megállapodást írt alá.

(Szittya Lili)