Meglepő törvénymódosítási javaslatról számolt be a pozsonyi Új Szó. Eszerint az egészségügyi minisztérium kezdeményezi a háziorvosnak fizetendő díjak szabályozását. Április 1-el megszűnne az előjegyzés, vagyis a megbeszélt időpontban soron kívüli betegfogadásért nem kérhetnek úgy mint most 5-15 eurót. Nem kérhet pénzt az orvos a recept vagy az igazolások kiállításáért, viszont a gépjárművezető-engedélyhez szükséges orvosi igazolás akár 100 euróba is kerülhet.

Az orvos nem kérhet pénzt olyan beavatkozásért, amelyet az egészségbiztosítás fedez, azt azonban eldöntheti, hogy egyéb szolgáltatásokért kér-e díjat, és mennyit. Az árlistát csak láttamoztatnia kell a megyével, és amit abba beleírt, azt kell betartania. A minisztérium szerint az új rendszer előnyösebb a betegek számára, mert az orvos csak adminisztratív feladatokért kérhet pénzt, mint például a jogosítványhoz vagy a fegyvertartási engedélyhez szükséges igazolás kiállítása.

Az ellenzék szerint azonban csak a káosz lesz egyre nagyobb. A Híd parlamenti képviselője, Bastrnák Tibor rámutatott, hogy az egyes díjak orvosonként eltérők lehetnek, nincs felső határ, nincs engedélyeztetés, előfordulhat, hogy két szomszéd rendelőben rendelő orvos más összeget kér majd például a jogosítványhoz szükséges igazolásért. Úgy véli, igazságosabb lett volna egységes vizitdíj bevezetése, amin kívül az orvosok semmiért sem kérhettek volna pénzt.