Németország és Európa felkészült arra, hogy átvészelje a következményeket, ha Oroszország úgy dönt, hogy teljesen leállítja a gázszállításokat – mondta Olaf Scholz kancellár szombaton a Bloomberg szerint. A német vezető elmondta, hogy országa terminálokat hozott létre az észak-német partvidéken a folyékony gáz behozatalára, hogy enyhítse az orosz leállítás hatásait.

„Gázt takarítottunk meg. Ismét kihasználjuk a széntüzelésű erőművek termelési képességeit. A jövő év elején lehetőségünk lesz arra, hogy a megmaradt dél-német atomerőműveket is használjuk, ha erre szükség lesz” – mondta a kancellár.

Európa legnagyobb gazdasága a kontinens energiaválságának középpontjában áll, mivel Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrajnai háborúval kapcsolatos szankciók megtorlásaként csökkenti a szállításokat. Egyre nagyobb az aggodalom, hogy Németországot a válság nyomán csődhullámmal kell szembenéznie.

A német hálózat veszélyben, a cégek és városok aggódnak

A kancellár állítását, miszerint az ország felkészült, azonban vitatta a német városok és községek szövetsége, amely országszerte mintegy 14 ezer települést és várost képvisel. A Városok és Települések Szövetségének elnöke szerint az országot energiaválság veszélye fenyegeti.

"Egy hackertámadás és/vagy az elektromos hálózat túlterhelése" súlyos áramkimaradást okozhat - mondta Gerd Landsberg, a szövetség elnöke a Welt am Sonntag című lapnak. Ilyen túlterhelést okozhat, ha túl sok háztartás elektromos fűtőberendezést kapcsol be gázfűtés helyett - tette hozzá Landsberg.

Németország elismerte, hogy a helyzet súlyos, de még nem tesz eleget a felkészülés érdekében - mondta Landsberg a lap szerint.

A hét elején a német kormánynak csapást mértek azokra a tervekre, amelyek szerint néhány atomerőművet tartalékként hálózatban tartanának. A Robert Habeck gazdasági miniszter által ismertetett tervet az egyik németországi atomerőmű-üzemeltető elutasította, mondván, hogy az "technikailag nem megvalósítható, és ezért nem alkalmas arra, hogy biztosítsa ezen erőművek ellátási részesedését".