Romániában rendhagyó megoldásként péntektől drónokkal szállítják a biológiai mintákat a nagyváradi kórházakból a megyei kórház laboratóriumába – jelentette az Agerpres román hírügynökség. 

Gheorghe Carp, a megyei kórház igazgatója elmondta: a drónok idővel gyógyszert és sebészeti beavatkozásokhoz, vérátömlesztésekhez szükséges vért is szállíthatnak az egészségügyi intézmények között.

A drónos projektet idővel a megye többi kórházára is kiterjesztenék. Az igazgató szerint szerint a megyei kórház 2020-ban átadott robotizált laboratóriuma nagyon hasznosnak bizonyult: több mint 30 százalékkal csökkent a vizsgálatok ára, és az eredményeket is 68 százalékkal gyorsabban állítják ki.

Ha a mintákat is sikerül gyorsan szállítanunk, minden kiadás csökken: nem kell embereket fizetni, nincsenek késések és panaszok sem. A határmenti város az első Romániában, amely újszerű megoldásokkal fejleszti az egészségügyi rendszert.

– idézte az igazgatót az Agerpres. 

Pénteken indul útjára az első ausztrál drón

Az első drónszállítmány január 20-án indul a városi kórház-tüdőszanatórium-szülészet-megyei kórház útvonalon. A teljes út hat percig tart. 

Rory Houston volt katonai pilóta, a drónokat biztosító ausztráliai Sky Network vállalat képviselője szerint az X 11 típusú drónok maximálisan 3 kilogrammos csomagokat szállíthatnak, és 40 kilométeres óránkénti sebességgel haladnak. Mint mondta, amennyiben Bihar megyére is kiterjesztenék a programot, a cég nagyobb teljesítményű drónokat is biztosítani tud, amelyek súlyosabb rakományt is szállítani képesek 150 kilométeres óránkénti sebességgel.

A nagyváradi városvezetés egyelőre együttműködési szerződést kötött a céggel, és amennyiben a tesztrepülés beváltja a hozzá fűzött reményeket, közbeszerzést írnak ki a drónok hosszabb távú alkalmazására.

A kísérleti projekt lebonyolításában a romániai polgári légvédelmi hatóság is részt vesz. A nagyváradi önkormányzat pár éve a város valamennyi kórházát átvette az egészségügyi minisztériumtól, hogy hatékonyabban irányítsa a működésüket. Az önkormányzat azóta számos fejlesztést hajtott végre az egészségügyi intézményekben.