Romániában 6,7 százalékra csökkent novemberben az éves inflációs ráta – közölte szerdán az országos statisztikai intézet (INS). Ez 1,4 százalékponttal alacsonyabb az októberben mért értéknél.

Októberhez képest már nem nőtt tovább, hanem 0,01 százalékponttal csökkent a fogyasztói árindex. Az élelmiszerek átlagos ára 0,16 százalékponttal, a nem élelmiszer jellegű termékeké pedig 0,07 százalékponttal csökkent az utóbbi hónapban. Egyedül a szolgáltatásoknál mértek még 0,39 százalékos drágulást októberhez viszonyítva.

Éves összevetésben továbbra is az élelmiszereknél mutatták ki a legnagyobb mértékű, 6,8 százalékos áremelkedést. A friss hal 16, a sertéshús, illetve gyümölcskonzerv 13, a marhahús 12, a juhsajt 11 százalékkal kerül többe, mint egy évvel korábban, de a szeszesitalok is átlagosan tíz százalékot meghaladó mértékben drágultak.

Az INS adatai szerint a legnagyobb, 27,5 százalékos árcsökkenés az étolajnál következett be, míg a szalonna és zsírok 25, a búzaliszt 24,7, a kukoricaliszt 18,2 százalékkal volt olcsóbb, mint 2022 novemberében. Ezek azon alapélelmiszerek közé tartoznak, amelyeknél augusztustól kezdődően rendeleti úton 20 százalékra korlátozta a román kormány a feldolgozók és kereskedők által alkalmazható megengedett árrést.

Éves összevetésben a nem élelmiszer jellegű termékek novemberben átlagosan 5,08 százalékkal kerültek többe. Ezek között leginkább a mosószerek drágultak 24 százalékkal, illetve a gyógyszerek és higiéniai termékek 15 százalékkal, míg a (hatóságilag korlátozott árú) áram 11,5 százalékkal volt olcsóbb, mint tavaly novemberben.

A szolgáltatásoknál 11,1 százalékos átlagos inflációt mért az INS tavaly novemberhez képest.

Az év első tizenegy hónapjában 6,3 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex. Az elmúlt 12 hónapban (2022 decemberét és 2023 novemberét átfogó időszakban) a fogyasztói árak átlagban 11,2 százalékkal nőttek az előző 12 hónaphoz képest.

Romániában az éves infláció tavaly novemberben 16,8 százalékon tetőzött, azt követően enyhe lassulás következett. Az inflációs ráta idén júliusban csökkent először egyszámjegyűre (9,4 százalékra) 2022 februárja óta.

Nagy Márton: újabb győzelem, 2 százalékponttal csökkent az infláció

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a kormány novemberre már 8 százalék alá, 7,9 százalékra szorította vissza az áremelkedés mértékét. Bővebben --->