Hárommilliárd eurót költöttek el a külföldi turisták Romániában az év első kilenc hónapjában - vette át a Román Nemzeti Bank (BNR) közleményét a Maszol. Ez több mint amennyit a teljes 2019-es évben hagytak itt a határon túlról érkezők - állította meg a Ziarul Financiar gazdasági napilap.

Az, hogy mennyivel költöttek többet a külföldiek idén, mint a koronavírus-járvány kitörése előtti évben, az attól függ, hogy melyik intézménynek hiszünk. Amint az Romániában megszokott, különböző hivatalos források teljesen eltérő adatokat adnak meg ugyanazon dologra.

Ez esetben a BNR adatai fényév távolságra vannak attól, amit az Országos Statisztikai Intézet (INS) közölt. Utóbbi szerint a határon túlról érkező látogatók hétmilliárd lejt költöttek el 2019-ben, ami a hivatalos, 4,74 lejes átlagos árfolyamon 1,47 milliárd eurónak felel meg.

Csinos kis deficit

Ezzel szemben a BNR azt kommunikálta 2020-ban, hogy a romániai turisták 5,3 milliárd eurót vittek ki az országból, az idegenforgalmi deficit pedig meghaladta a kétmilliárd eurót. Ebből az következik, hogy a külföldiek hárommilliárd eurónál valamivel többet költöttek Romániában, vagyis a BNR dupla akkora összeget adott meg, mint az INS.

A rekordértékű pénzbeáramlás ellenére a turisztikai deficit január 1. és szeptember 30. között kétmilliárd eurót tett ki, mivel a román állampolgárok ötmilliárd eurót vittek ki az országból. A szakemberek becslései szerint az év végéig ez az összeg el fogja érni a hatmilliárd eurót, ami abszolút rekordot jelentene.