A spanyol Miguel Arias Canete megkapta az EP ipari és környezetvédelmi szakbizottságának jóváhagyását a szerda esti szavazáson arra, hogy az energia- és klímaügyi biztos legyen. Arra, hogy biztossá válhasson 83 igen és 42 nem szavazat született, míg a portfolióját 77:48 arányban szavazta meg a szakbizottság. Canete jelölése körül az okozott visszatetszést az EP-képviselők között, hogy két olajtársaságban is részvényes volt, részvényeitől a meghallgatás előtt szabadult meg, amelyeket viszont sógora vett át. Az EUObserver szerint az EP jogi szolgálatának hétfői véleménye alapján ez nem képezheti gátját, hogy Canete biztossá váljon, vagyis nem áll fenn az összeférhetetlenség esete. Szocialista képviselők viszont azt is kérték, hogy Frans Timmermans első alelnök portfoliója bővüljön a fenntartható fejlődéssel is, ami azt is jelentené, hogy Canete munkáját is felügyelné. Juncker állítólag beleegyezett ebbe a változtatásba.

A finn Jyrki Katainen (képünkön) is megkapta a zöld utat ahhoz, hogy Jean-Claude Juncker bizottságának alelnöke legyen és felügyelje a foglalkoztatási, ipari és versenyképességi portfoliót. A gazdasági, ipari és foglalkoztatási szakbizottság képviselői 123:40 arányban szavazták meg személye alkalmasságát a biztosi posztra, míg a kijelölt tárcát 98 igen és 52 nem szavazattal hagyták jóvá.

A szerdai szakbizottsági szavazások alapján Jonathan Hill lehet a következő pénzügyi szolgáltatásokat felügyelő biztos, miután az EP-képviselők 42 igen és 16 nem szavazattal támogatták, hogy a neki szánt - a pénzpiacokat és a bankuniót is felügyelő - tárcát vigye a következő EU bizottságban.

A francia biztost sem gáncsolták el végül, így Pierre Moscovici lehet Juncker bizottságában a gazdasági ügyekért felelős biztos. A gazdasági bizottság képviselői 44:12 arányban tartották alkalmasnak biztosnak, míg a gazasági portfolió élére 32 igen, 15 nem és 12 tartózkodás mellett hagyták jóvá a jelölését.

A lett biztosjelölt, Vladis Dombrovskis is megkapta az EP jóváhagyását az Európai Bizottság alelnöki és az euróért, valamint a társadalmi befogadásért felelős biztosi posztra. Személyét 73:25 arányban és 4 tartózkodással ítélték megfelelőnek arra, hogy tagja legyen a biztosi kollégiumnak, a portfolióját pedig 54 igen, 37 nem és 11 tartózkodás mellett szavazták meg.

Mi lesz Navracsiccsal?

Az EUObserver szerint Navracsics Tibor tárcája még mindig vita tárgyát képezi. Mint emlékezetes, az Európai Parlament oktatási és kulturális szakbizottsága hétfői szavazásán szűk többséggel nem támogatta, hogy a magyar Navracsics Tibor vegye át az új bizottságban az oktatási, kulturális, ifjúsági és uniós polgársági portfóliót, de nem emelt kifogást azzal szemben, hogy a magyar jelölt a biztosi testület tagja legyen. Felmerült, hogy a Navracsicsnak felkínált tárcából kiveszik az állampolgárságot, amit a korábbi értesülésekkel ellentétben nem TImmermans, hanem a görög, Dimitrosz Avramopulosz belügyekért és migrációért felelős biztos portfoliójába tennének át.

A Bruxinfo a fenti mellett azonban más forgatókönyveket is felvázolt, ami Navracsics portfolióját is érintheti. Miután az Európai Parlament ipari és energiaügyi, valamint környezetvédelmi bizottsága nem támogatta Alenka Bratusek kinevezését azután, hogy a szlovén jelölt meghallgatásán felkészületlenségével csúfosan kudarcot vallott, így Juncker a biztosi csapatában módosítgatásokra kényszerül.

Amennyiben Juncker ragaszkodik ahhoz, hogy az új szlovén jelölt is nő legyen, abban az esetben Tanja Fajon neve merülhet fel, aki a következő női név a Szlovénia által leadott biztosjelöltek hármas listáján. Fajon viszont - aki egyébként 2009 óta az EP szocialista frakciójának szlovén képviselője, az idei választások után pedig immár a frakció egyik alelnöke is és korábban brüsszeli tudósítóként ténykedett - túl súlytalan ahhoz, hogy alelnök lehessen. Ehhez a már bennlévők közül kellene Junckernek találnia valakit. A legvalószínűbb verziónak az tűnt, hogy ebben a helyzetben Maros Sefcovic - aki a jelenlegi bizottságban is az alelnökök egyike, Juncker csapatában pedig közlekedési biztos lenne - léphetne elő alelnökké. Ebben az esetben fordulhatna elő, hogy esetleg Navracsics kapná a közlekedési tárcát, miután Fajon csekély közigazgatási tapasztalattal rendelkezik.

Amennyiben Juncker ejti a "nőt mindenáron" prioritást, és szlovénként a sokkal tapasztaltabb Janez Potocnikot veszi be csapatába - aki most fejezi be második biztosi mandátumát, és a környezetvédelmet vitte a Brasso-2 testületben -, akkor továbbra is szlovén kézben maradhatna az energia uniós alelnöki poszt. Így viszont Navracsics sem cserélne senkivel, hanem "portfolión belül" lenne változás (az EU-polgársági szelet elhagyásával).

A Financial Times értesülése szerint Junckernek esélye nyílhat az új szlovén kormány egyik női miniszterelnök-helyettesét, Violeta Bulc-ot megnyerni, aki egyúttal tárca nélküli miniszter is, a fejlesztésért, kohéziót erősítő projektekért felelős. Bár ezt hivatalosan nem erősítették meg, ha ez a variáció valósulna meg, akkor Junckernek a lehető legkisebb beavatkozással sikerülne megoldania a meghallgatások utáni bizonytalanságokat. Így ugyanis csak az új szlovén jelöltnek kell viharos gyorsasággal felkészülnie egy külön meghallgatásra, a magyar biztosjelölttől pedig a legegyszerűbb, ha elveszik, és például Frans Timmermanshoz átrakják az EU-polgársági dossziét (amúgy is nála vannak már az alapvető jogok és a jogállamiság). Ezzel ezen a fronton még csak újabb meghallgatásra sem lenne szükség - emlékeztet a Bruxinfo.

Csütörtökön folyt. köv.

A szakbizottságok egyéni döntései után a bizottsági elnökök csütörtök reggel együttes ülésen véglegesítik majd a listával kapcsolatos véleményeket, amely alapján az EP elnökök értekezlete (frakcióvezetők és a házelnök) a legfrissebb forgatókönyv szerint a jövő hét elején szentesíti formálisan is az EP álláspontját Juncker eddig ismert bizottsági listájával kapcsolatban.

A csütörtöki EP-álláspont még mindig nem a végső döntés lesz majd a leendő Juncker-bizottságról, csupán egy sor reflexió az egyes portfóliók és azok betöltői kapcsán - írta a Bruxinfo. Jean-Claude Juncker ugyanis ennek fényében megteheti, hogy egyes ajánlásokat (részben vagy egészében) figyelembe vesz, másokat ignorál, netán mindet elfogadja, vagy semmit nem változtat az általa eredetileg összeállított csapaton és munkamegosztáson, és így terjeszti be az október 22-i plenáris ülés elé szavazásra a teljes listát.