Az önértékelési gondokkal küszködő nyugati liberális demokráciák különösen nagy pofont kaptak 2022. február 24-én, amikor Vlagyimir Putyin parancsára az orosz lánctalpasok rárontottak Ukrajnára. Ez emlékeztette őket, hogy van mit megvédeniük, ám az ilyen nagy felismerések ritkák. Eközben ahogy az európai és az amerikai gazdaság a recesszió felé tart, valószínűnek látszik, hogy újra eljön a népámító, populista politikusok ideje.

Bár az orosz államfő népszerűsége még a szélsójobboldali európai szavazók körében is zsugorodik, összeállhatnak azok a feltételek, amelyek lehetővé tehetik a nyugati országok közti feszültségek kiélezését, és az orosz vezetés minden alkalmat ki fog erre használni – véli Edward Luce, a Financial Times Egyesült Államokkal foglalkozó szakírója.

Az újfasiszta politikai múlttal rendelkező Giorgia Meloni éppen egy évszázaddal követi Olaszország élén a fasizmust feltaláló Benito Mussolinit, Svédországban, a szociáldemokrata mintaországban a szavazatok ötödével a második legnagyobb párt lett a radikális jobboldali Svéd Demokraták, az USA-ban a demokraták ugyan jobb állapotban vannak, mint pár hónappal ezelőtt, de várhatóan novemberben az félidős választásokon elvesztik képviselőházi többségüket.

Szívózni fognak

Ez borítékolhatóan a vizsgálatok sorát hozza majd Joe Biden elnökkel szemben: a republikánusok minden bizonnyal igyekezni fognak megbosszulni, hogy a demokrata többségű alsóház kétszer indított alkotmányos felelősségre vonási eljárást (impeachment) elnökük, Donald Trump ellen. A brit üzleti lap szakírója szerint mindebben az a közös, hogy a nyugati demokráciák válságának még nem érkezett el csúcspontja.

Az európai és az amerikai radikális jobboldal nagy egyetértésben utálja a liberális demokráciát. Steve Bannon, az amerikai változat egyik emblematikus alakja, aki szeret ügyködni az irányzat pártjainak és politikusainak transzatlanti kapcsolatain, azt tanácsolta Meloninak, amikor még alig ismerték Olaszországban és Európában, hogy adjon elfogadható arcot a jobboldali populista politikának, és meg fogják választani. Hallgatott a tanácsra, és bejött a tipp.

A háború kimenetele

Ha az orosz hadsereg nyerne Ukrajnában, az fagyos üzenetet küldene a világnak arról, hogy a nemzetközi kapcsolatokban az erőszak alkalmazása sikeres lehet. Most, hogy nem így áll a helyzet, az orosz államfő legjobb esélye nem a nukleáris fegyver bevetése, mert annak önpusztító következményei lennének, hanem az idei tél gazdasági felfordulása. Az energiaárak növekedése az Atlanti-óceán mindkét partján további monetáris szigorításra kényszeríti a jegybankokat, és a várható recesszió tovább fogja nehezíteni az emberek életét.

Az ebből fakadó nyomást fokozhatják az oroszok kibertámadásokkal, leginkább az energia-infrastruktúra ellen, vagy fizikaiakkal a nem NATO-tag Moldova ellen. A történet végén az európai választó megelégelheti életszínvonala romlását, és olyan politikusok felé fordulhat, akik azt ígérik, hogy véget vetnek ennek Ukrajna kezének elengedésével.

Tartja-e a frontot a Nyugat?

Akármi történik is az USA-ban novemberben, az amerikai külpolitikát továbbra is Joe Biden elnök fogja irányítani, aki a brit üzleti lapszakírója szerint a megérdemeltnél kevesebb elismerést kap Ukrajna-politikájáért. Putyin egyre hisztérikusabb viselkedésére nyugodtan válaszol - a vezetésével az USA ki fog tartani Ukrajna mögött. Más kérdés az új olasz kormánykoalíció két kisebb pártjának két vezetője, Silvio Berlusconi és Matteo Salvini esete, akik nem titkolják, hogy szimpatizálnak Putyinnal.

Ha a részleges orosz mozgósítás és a nyugati országok gazdasági bajai nem gyengítik meg Ukrajnát, akkor Putyinnak nem marad más ütőkártya a kezében, mint Donald Trump visszatérése a Fehér Házba a 2024-es elnökválasztáson. Ez valószínűbb most, mint néhány hónappal ezelőtt, ugyanis szokásához híven jól promotálja magát azzal, hogy nem a viselt dolgait firtató nyomozások folynak ellene, hanem egy bosszúhadjárat áldozata. A republikánus előválasztásokon akkora támogatottságra számíthat, mint összes kihívója együttvéve. Eközben a demokraták támadják Bident.

Trump „zseniális lépésnek” minősítette Putyin részéről, hogy beküldte Ukrajnába az orosz hadsereget. Ha újra az USA elnöke lenne, és meghátrálásra kényszerítené Ukrajnát, akkor Putyin játszmájában a továbbiakban egyetlen gyalogot sem kellene előre tolnia ahhoz, hogy övé legyen az utolsó szó. A brit üzleti lap szakírója szerint jó, ha a demokrácia és a szabadság hívei számolnak azzal, mi romolhat el a saját oldalukon.