Hat hónappal azt követően, hogy az orosz hadsereg rárontott Ukrajnára, és erre válaszul a gazdasági szankciók özöne zúdult Oroszországra, az orosz olajkivitel augusztusban rekordot döntött - derül ki az Oilprice.com híréből. Az Institute of International Finance (IIF) nemzetközi pénzügyi szervezet adatai szerint majdnem 160 millió hordó olaj hagyta el az orosz kikötőket. Az évnek ebben a hónapjában még nem volt példa ilyen nagy exportra.

A kivitelt főként külföldi tankhajókon bonyolítják le, ezen belül a görög hajótársaságok érzik a legkisebb lelkiismeret-furdalást azért, hogy közvetve segítik a háború finanszírozását orosz részről. Néhány hónapja a Reuters átvette a Refinitiv Eikon jelentését, miszerint Görögország vált az orosz olaj legnagyobb közvetítőállomásává.

Nem illegális

Ennek nincs semmi akadálya olyan szempontból, hogy az EU tagországai egyelőre nem tudtak megállapodni abban, milyen módon zárják ki magukat és vállalataikat az orosz olaj exportjából. A sok beszédnek egyelőre sok az alja: Oroszország rengeteg energiahordozót, olajat és gázt tud értékesíteni külföldön, miután az árupiaci kereskedők egy része segíti ebben az exportőreit.

A hajók mozgását GPS segítségével követő rendszerek adatai alapján a svájci Vitol, Glencore és Gunvor, továbbá a szingapúri Trafigura kereskedő cégek különösen aktívak az orosz olaj és gázolaj szállításának megolajozásában. A cégek állítása szerint ez csak átmeneti állapot. Ugyanakkor vagy ezer svájci árupiaci vállalat vesz részt az orosz nyersanyagok exportjának lebonyolításában.