Az orosz gazdaság éves GDP-csökkenése 4 százalék volt a második negyedévben ami az előzetes várakozásoknál enyhébb eredmény. Az első negyedévben még pörgő gazdaság tehát recesszióba lendült. A GDP jelenleg megegyezik annak 2018-as összegével – írja a Bloomberg.

A lap elemzője szerint az év végéig fokozatosan csökken a gazdaság recessziója, de még 2023-ban is legalább 2 százalékos csökkenésre számít, mert az európai energiabehozatali korlátozás visszafogja az orosz exportot.

Az orosz jegybank előrejelzése szerint is tovább romlik a gazdaság helyzete a következő fél évben, mélypontját pedig valamikor a jövő év elején érheti el. A harmadik negyedévre 7 százalékos, az év utolsó negyedévére még nagyobb visszaesést jósolnak. A piaci felfordulást és a rubel értéktelenedését meredek kamatemeléssel igyekeztek visszafogni. 

A háború miatti szankciók tehát nagyot rúgtak az orosz kereskedelembe, például az autógyártást is megbénították. Az olajkitermelés csökkenése már augusztusban megkezdődhet, az ország kőolajtermelése 20 százalékkal is visszaeshet az év végéig a Bloomberg szerint.

A jegybank jelentésében egy kockázati forgatókönyv is van arra az esetre, ha további szankciókkal sújtanák az országot. Eszerint a jövő évi visszaesés mélyebb lehet, mint a 2009-es válság idején, és csak 2025-től tudna ismét növekedésnek indulni a gazdaság.