Az idei év során legtöbben a vendéglátósok, fodrászok, kozmetikusok és taxisofőrök közül zárták be vállalkozásukat Szerbiában – írja vajdasági Szabad Magyar Szó a Nova Ekonomijára és a NALED szakmai szervezet közleményére hivatkozva. Szerbiában jelenleg 135,5 ezer cég és 305,3 vállalkozó van bejegyezve.

„Ezek a Cégnyilvántartási Ügynökség (APR) adatai, ebbe a csődeljárás és felszámolás alatt álló vállalatok is benne vannak” – mondta Irena Dordevic, a NALED menedzsere. Az idei év első hat hónapjában 12,8 ezer vállalkozó zárt be, ami 12 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában, amikor 11,2 ezer vállalkozás volt kénytelen lehúzni a rolót.

Ezzel szemben az idei első félévben 12,5 százalékkal több céget regisztráltak Szerbiában, mint a tavalyi év azonos időszakában, azonban ez javarészt az ideáramló orosz polgároknak köszönhető.

Külföldi befektetések kellenének

„Előrelépés történt a Szerbia tulajdonában lévő gazdasági társaságok állami tulajdonlásának és irányításának stratégiájáról szóló cselekvési terv elfogadásával, valamint az e-Konsultacija portál létrehozásával kapcsolatban” – mondják a NALED képviselői. 

Emellett fontos lenne a közvetlen külföldi befektetések ösztönzésére szolgáló költségvetési források újraelosztási rendszerének fejlesztése, hiszen az így kapott támogatásokat a kis- és középvállalkozások pénzügyi és technikai támogatására fordíthatnák.

Az elmúlt évben leginkább vendéglátóipari létesítményeket, tanácsadói és programozói tevékenységet űző vállalkozásokat, fodrász- és szépségszalonokat, illetve teherszállító cégeket nyitottak Szerbiában.