Oroszország az utolsó pillanatban bejelentette, hogy teljesíti fizetési kötelezettségét a április elején lejárt dollárkötvényeire, hogy elkerülje a fizetésképtelenséget – közölte a Reuters.

Az, hogy a pénz megérkezik-e az Egyesült Államoknak és más, Oroszországot szankciókkal sújtó nyugati országoknak, még nem volt világos, de ez egy újabb jelentős fordulatot jelentett az esetleges fizetésképtelenséggel kapcsolatban kialakult pénzügyi harcban.

Az orosz pénzügyminisztérium közölte, hogy sikerült 564,8 millió dollárt kifizetni egy 2022-es eurókötvényre, továbbá 84,4 millió dollárt utaltak egy 2042-es kötvényre a kibocsátási devizában. A minisztérium azt is kijelentette, hogy a szükséges összegeket a Citibank londoni fiókjához irányította, a kötvények egyik úgynevezett kifizetőjéhez, amelynek feladata, hogy folyósítsa azokat a befektetőknek, akik eredetileg kölcsönadták a pénzt Moszkvának.

Oroszországban az 1998-as pénzügyi összeomlás óta nem volt semmiféle fizetésképtelenség, és az 1917-es bolsevik forradalom óta nem volt jelentős kifizetetlen tartozás külföld felé.

Az újabb fizetésképtelenség kockázata azonban most a nyugati országokkal folytatott gazdasági harc egyik gyújtópontja, amelyek szankciókkal sújtották Oroszországot válaszul az ukrajnai háborúra. A kötvényeket eredetileg e hónap elején kellett volna kifizetni, de az államkötvények feltételeiben gyakran szereplő 30 napos türelmi idő miatt Moszkva számára a végső határidő május 4-én járt volna le.