A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A felek abban is megegyeztek, hogy ez év végéig befejezik a tárgyalásokat a 2014-re és a rákövetkező évekre érvényes árról (az nem derül ki a tudósításokból, hogy pontosan hány évről van szó). A Société Générale elemzői levele szerint az ENI a megállapodással idén 315 millió eurót spórol meg, 15 milliárd köbméter orosz gáz szállításával számolva. Az olasz csoport a Gazprom legnagyobb külföldi vevője − emlékeztetett a beszámolók szerint Scaroni.

A világ nagy olaj- és gáztársaságainak vezetőit fogadó fórumon az ENI és a Gazprom megerősítette a Déli Áramlat vezeték építésének menetrendjét is: 2014 második negyedévében kezdődik a munka, az első szállítások pedig már 2015-ben megindulhatnak. A Balkánon át Európába tartó vezeték Fekete-tenger alatti szakaszának megépítésében együttműködő konzorciumban 50 százalékos részesedéssel van jelen a Gazprom, 20 százalékkal az ENI, 15-15 jut a francia EdF-re, illetve a német Wintershallra.

A másik nagy olasz energiakonszern, az áramtermelő és -szolgáltató ENEL S.p.A. is kihasználta az oroszországi fórum alkalmát: vezetője, Fulvio Conti szándéklevelet írt alá ugyancsak Millerrel arról, hogy a Gazprom megveszi az ENEL-től a belgiumi Marcinelle-ben levő erőművét. A kombinált ciklusú, 420 megawatt kapacitású erőműért 227 millió eurót fizetne az orosz fél, a megállapodást − amelyet az illetékes versenyhatóságoknak is jóvá kell hagyniuk − idén szeptemberig tervezik megkötni. A marcinelle-i létesítmény értékesítése szerves része az ENEL kétéves programjának, amelynek keretében 6 milliárd euró értékben kíván megválni különféle érdekeltségeitől, hogy ezzel is csökkentse hatalmas, 2012 végén nettó 43 milliárd euróra rúgó adósságállományát.