Augusztus 16-án zárult le az Európai Bizottság online felmérése az óraátállítással kapcsolatban, amelyet mintegy 4,6 millióan töltöttek ki július 4. és augusztus 16. között. A kérdőív kiértékelése során kiderült, hogy az uniós állampolgároknak több mint 80 százaléka amellett lenne, hogy eltöröljék a tavaszi és őszi óraátállítgatásokat - idézi az Euractiv a német Westfalenpost értesülését.

Az Európai Bizottság az Euractiv szerint ma, azaz augusztus 30-án megvitatja a felmérés eredményét. A testület szóvivője, Margaritisz Szkínasz ugyanakkor emlékeztetett, hogy ez nem egy referendum volt és az Európai Parlament is hozzá fog szólni az ügyhöz.

Mindezekkel együtt azonban nagyon úgy tűnik az uniós portál szerint, hogy az óraátállítást el fogják törölni. Több ország - köztük Finnország, Litvánia, Svédország vagy Lengyelország - jelezte, hogy aktívan fogják szorgalmazni az óraátállítás eltörlését.

A legtöbb uniós tagállamban a nyári időszámításnak hosszú hagyománya van, és az első vagy a második világháborúig, vagy az 1970-es évekbeli olajválságokig vezethető vissza.

Uniós szinten a nyári időszámítás az 1980-as években vált gyakorlattá; alkalmazását jelenleg a 2000/84/EK irányelv szabályozza. Az irányelv értelmében a tagállamoknak március utolsó vasárnapján kell az órákat előreállítani (nyári időszámítás) és október utolsó vasárnapján kell azokat visszaállítani (téli időszámítás). A nyári időszámításra vonatkozó uniós szabályozás a nyári időszámítás kezdetét és végét hivatott összehangolni az egységes piac teljes területén.

A brüsszeli portál szerint úgy tűnik, hogy az európaiak október 28-án mondhatnak majd búcsút az óraátállítgatásoknak, amikor hajnali 3:00 órakor egy órával visszább kell állítani a mutatót.

Képünk forrása: Pixabay