gy korábban közzétett, szintén az amerikai központ által készített elemzés szerint, melyben csak Los Angeles megyében vizsgálták a betegeket, a vizsgált 43 127 esetből az oltatlan emberek ötször nagyobb eséllyel kapták meg a betegséget, és 29-szer több volt rá az esélyük, hogy kórházba kerüljenek miatta.

Ezt bizonyítja egy másik, szintén pénteken közzétett tanulmány is: ez utóbbi azt vizsgálta, hogy az USA-ban kapható három oltásfajta - Moderna, Pfizer-BioNTech és Johnson&Johnson - 86 százalékban védték meg a velük beoltottakat attól, hogy kórházi kezelésre szoruljanak. A kutatásokból az is kiderült, hogy a Moderna a leghatékonyabb a kórházi tartózkodás kivédésében: akiket ezzel oltottak, 95 százalékban nem szorultak kórházra akkor sem, ha megfertőződtek a betegséggel.

Az Egyesült Államok jelenleg az utolsó a G7-ek között az oltakozást tekintve. 80 millió amerikai nincs beoltva, és a mindkét oltáson átesett, teljesen beoltottak száma is csak 52,7 százalék. Az elmúlt napokban átlagosan 146 ezer új megbetegedést regisztráltak - míg júniusban ez a szám csupán 12 ezer volt - írja a lap.