A Fehér Ház Nemzeti Gazdasági Tanácsa sorra keresik fel az olajipar szereplőit, hogy felmérjék, egyes finomítóüzemek miért álltak le, és arról, hogy vannak-e tervek a kapacitások újraindítására. Egyelőre nem kérték meg az olajvállalatokat, hogy indítsák újra a finomítókat, de vélhetően Joe Biden elnök kabinetje ezt tervezheti.

A kormányzat erőfeszítéseire akkor került sor, amikor a normál ólmozatlan benzin gallononkénti (3,785 liter) átlagára szerdán 4,60 dolláros rekordot ért el, éppen a nyári autós szezon kezdetén. Kaliforniában az AAA szerint az árak meghaladják a 6 dollárt gallononként – írja a Bloomberg amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva.

A Fehér Ház azonban, amely létrehozott egy ügynökségek közötti "energiapiaci csoportot", amely az elmúlt hónapokban figyelemmel kísérte az energiaellátási zavarokat és a szektor áradatait, kevés lehetőséggel rendelkezik a benzinárak megfékezésére. Viszont létezhet még a leállított finomítóknál tartalékkapacitás, amely megoldhatja az ellátási gondokat. 

A járvány kezdete óta az Egyesült Államok olajfinomítós kapacitásából több mint napi 1 millió hordós kapacitás esett ki, ami összességében a korábbi teljes finomítási képesség mintegy 5 százalékát jelenti. A világ más részein a Turner, Mason & Co. energetikai tanácsadó cég becslése szerint a kapacitás további napi 2,13 millió hordóval csökkent. Mivel az Egyesült Államokban nem tervezik új üzemek elindítását annak ellenére sem, hogy a finomítók rekordnyereséget termelnek, a kínálati szűkösség csak fokozódni fog.

A félidős választások előtt a Demokrata Párt által vezetett Szenátus, Képviselőház és a Fehér ház gyorsan próbál megoldást találni az olajárválságra.