A globális és magyar nyugdíjpiaci tendenciákról készített összefoglalót a PwC, ebből látszódik, hogy a világon is egyre nagyobb problémát jelent a nyugdíjrendszerek működése, valamint a még aktív lakosság jövőbeni megélhetése is veszélyben van. Világszerte mintegy 2,2 milliárd munkavállaló nem fizet nyugdíjjárulékot - ez a teljes globális munkaerő 65 százaléka -, ami a kormányok számára jelentős kihívást, a vagyonkezelők számára pedig óriási növekedési lehetőséget jelent. Magyarországon is viszonylag kevesen tesznek félre a nyugdíjas évekre, az Európai Unión belül sereghajtónak számítunk a jelenlegi megtakarítási hajlandósággal.

Itthon ugyanis - a közvélemény-kutatási adatai szerint - a munkaképes lakosságon belül csak 21 százaléknak van nyugdíjcélú megtakarítása, az önkéntes nyugdíjpénztárak által kezelt vagyon 1 625 milliárd forint, ami mintegy 1,1 millió tag között oszlik meg. Ráadásul a félretett pénz sem biztos, hogy a megélhetésre fordítódik majd, ha elérik a nyugdíjkorhatárt: a legtöbb megtakarítási-eszköz egyösszegű kifizetést is lehetővé tesz a nyugdíjas kor elérésekor - így az a néhány millió forint, amit az öngondoskodók félretesznek, gyakran ház, telek, autó vásárlásra megy el, és nem a havi nyugdíjak hosszú távú kiegészítésére.

A magyar nyugdíjrendszer alapján jelenleg nincs járulékfizetési felső határ, így akár „szupernyugdíjakra” is jogosulttá válhatnak a nyugdíjba vonulók. Csakhogy közben ez extra alacsony nyugdíjakat is eredményezhet: ha valaki egész életében a minimálbérnek megfelelő összeget keresett, akkor a nyugdíja is ennek megfelelő lesz - ez különösen a kisvállalkozók számára jelent gondot. Elsősorban ezen réteg számára lenne szükséges az, hogy aktívak legyenek a nyugdíjcélú öngondoskodásban - máskülönben az érintett vállalkozók a nyugdíjba vonulás után sem adhatják majd fel a munkájukat.

A nemzetközi tanulmány fontosabb észrevételei:

  • Világszerte mintegy 2,2 milliárd munkavállaló – a teljes globális munkaerő 65 százaléka – nem fizet nyugdíjjárulékot.
  • A 26-35 év közötti munkavállalók körülbelül 79 százaléka egyáltalán nem tesz félre nyugdíjas éveire.
  • A PwC becslései szerint az Egyesült Államokban a nyugdíj előtt állók megtakarítása 15 év nyugdíjban töltött idővel számolva várhatóan kevesebb mint 1000 dollárt biztosít majd havonta.
  • Az amerikai nyugdíj-előtakarékossági programok vagyonának növekedési üteme kétszer akkora, mint az összes többi globális piacé együttvéve.
  • 2025-re az Egyesült Államokban kezelt nyugdíjvagyon teszi ki a világ nyugdíjvagyonának 64%-át, míg a következő helyen álló Egyesült Királyság és Kanada a globális nyugdíjvagyon mindössze 5,6 százalékával, illetve 4,7 százalékával fog rendelkezni.