A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) adatai szerint a nők átlagos bruttó órabére 20,05 euró (7800 forint) volt 2022-ben, 18 százalékot jelentő 4,31 euróval elmaradva a férfiak 24,36 eurós órabérátlagától.

Az ország keleti részén, a volt NDK területén jóval kisebb, csupán 7 százalékos ez a különbség, a nyugati tartományokban pedig 19 százalékos.

A nemek közötti bérrés csökkent az utóbbi években, a rendszeres vizsgálatok kezdetén, 2006-ban még 23 százalék volt az eltérés országos szinten.

A női szakmák olcsóbbak

Az eltérés jórészt annak tulajdonítható, hogy a nők a férfiaknál gyakrabban dolgoznak olyan ágazatokban, szakmákban és állásokban, amelyekben a gazdaság egészét jellemző szinthez képest alacsonyabb a fizetés. Az is fontos tényező, hogy a nők gyakrabban dolgoznak részmunkaidőben, mint a férfiak.

Azonban a nemek közötti bérrés az ilyen hatásoktól megtisztított adatok alapján is jelentős, 7 százalékos. Ez azt jelenti, hogy

2022-ben a nők átlagosan 7 százalékkal kevesebbet kerestek óránként, mint hasonló foglalkozású, képzettségű és munkatapasztalatú férfi társaik.

Ugyanakkor feltételezhető, hogy a különbség kisebb lenne, ha több adatot lehetne bevonni az elemzésbe a fizetést meghatározó tényezőkről, például a karrier gyermekvállalás vagy rokonok gondozása miatti megszakításáról. Ezért a 7 százalékos kiigazított adat az MTI szerint a jövedelmi diszkrimináció „felső határaként” értelmezhető.

A legjobban fizető, válságálló állásokról készült összeállításunkat ide kattintva olvashatja. Egy másik kutatásból kiderült, hogy minél nagyobb cégnél dolgozik a munkavállaló, annál nagyobb esélye van arra, hogy megtartsa állását a válságok idején is.