Már áprilisban szövetségi gyámság alá vonták az orosz állami gáztársaság német leányvállalatát, a Gazprom Germániát. Majd júniusban a berlini kormány a céget hosszú távú csődeljárás alá helyezte, és 10 milliárd euróig (405 milliárd forintig) terjedő hitelt nyújtott neki, hogy megmentse a vállalatot a fizetésképtelenségtől, ezzel biztosítva a cég gáztárolójának működését, valamint a gázellátást. A társaságot ekkor SEFE névre keresztelték át.

A Németországban, Nagy-Britanniában, Svájcban, Belgiumban, a Cseh Köztársaságban és Európán kívül is leányvállalatokkal rendelkező vállalat tevékenysége alapvető fontosságú az európai gázpiac, valamint az ipar és a háztartások ellátása szempontjából.

Most SEFE államosításának terveiről a Der Spiegel című német lap számolt be, majd Robert Habeck gazdasági miniszter szóvivője megerősítette, hogy a kormány tárgyalásokat folytat a vállalat jövőjéről. További részletekkel nem tudott szolgálni. A SEFE nem fűzött azonnali kommentárt.

Az ügyletre azután kerül sor, hogy a legnagyobb német gázkereskedőt, az Unipert a héten kezdték el államosítani. A cél az, hogy a gázellátást ne befolyásolja a vállalat fizetésképtelensége, így már az állam kezeskedik a kiadásokért.

Már tízezrével költik a milliárdokat a gáz miatt

A tél közeledtével Németország mindent megtett a földgázzal való takarékoskodás érdekében. A gáztárolók több mint 90 százalékban megteltek. Habeck csütörtökön azt mondta, hogy Németországnak teljes mértékben ki kell használnia fiskális politikáját a gazdasági válság elkerülése, valamint az üzleti és ipari beruházások fenntartása érdekében.

Hozzátette, hogy az orosz energiaimport pótlására kényszerülve idén mintegy 60 milliárd euróba (24 ezer milliárd forintba), jövőre pedig 100 milliárd euróba (40 ezer milliárd forintba) kerülne Európa legnagyobb gazdaságának. Az Uniper államosításával Németország legalább 40 milliárd eurót pumpál a három legnagyobb orosz gázimportőrébe, az Uniperbe, a SEFE-be és az EnBW VNG részlegébe.