Az utolsó utáni pillanatban végül hiába lépett a kormány a szövetségi költségvetés körüli káosz rendezésére, a megszorításokkal teli, 2024-es tervek miatt újra fellángolt a bizonytalanság a németeknél, ami előrevetíti a német gazdaság gyatra kilátásait jövőre is.

Az újra erősen negatív üzleti hangulatot tetézi, hogy az idei utolsó negyedévben a vártnál sokkal gyengébben alakul a legnagyobb nyugati gazdaság teljesítménye. Ezért a müncheni központú ifo intézet friss előrejelzésében egy huszárvágással az eddigi 1,4 százalékról 0,9 százalékra csökkentette a növekedésre vonatkozó előrejelzését Németországban. 

Nem jött össze az utolsó negyedév

2023 utolsó negyedévében a vártnál visszafogottabb a fejlődés, ami az előttünk álló évre is hatással lesz – közölte Timo Wollmershäuser, az ifo előrejelzésekért felelős vezetője. Kiemelte: a mostani bizonytalanság késlelteti a fellendülést, mivel növeli a fogyasztók megtakarítási igényét, és csökkenti a befektetési hajlandóságot.

Mint kifejtik, idén ugyan mérséklődött az infláció, a bérek növekedése pedig felgyorsult, ám a lakossági fogyasztás élénkülése egyelőre nem valósult meg, mert az emberek a vásárlóerő növekedésének egy részét megtakarításokba fordítják. Emellett a globális árukereskedelem és a globális ipari termelés sem hozott lendületet. 

A jegybankok sok helyen fékezték a gazdaságot az infláció leküzdésére, míg a koronavírus-válságból való kilábalás során a szolgáltatások erősödtek, a német export viszont a közelmúltig folytatta lefelé tartó útját – áll az kutatóintézet elemzésében, amely megjegyzi, hogy 

az egyetlen erős expanziós lendületet az állami beruházások adták. Különösen szembetűnő a fegyverbeszerzés a német fegyveres erők speciális alapjából.

Összességében viszont az év eleje óta érezhetően lehűlt a németországi gazdaság, ahol nem következett be az év második felében várt fellendülés (a kibocsátás 0,3 százalékot veszített erejéből), ami a közgazdászok szerint egyenesen kiábrándító.

Rossz hatással lesz az új költségvetés

Értékelésük szerint jövőre ugyan valószínűleg tovább gyengül az infláció, ami az emelkedő bérekkel együtt a magánháztartások jövedelmére, illetve a szolgáltatásokra lesz jó hatással, az ország keleti felében viszont ez a fejlődés a kedvezőtlen demográfiai helyzet miatt kevésbé lesz markáns. Ez pedig visszahúzza az egész ország teljesítményét, így a gazdaság felfutása elmarad a nyári várakozásoktól.

Kitérnek rá: a szövetségi költségvetésről szóló, új megállapodás részeként bejelentett konszolidációs intézkedések fenyegetőek, mert további 0,2 százalékponttal visszafoghatják a növekedést. 

Elvileg a gyógyulás irányába fordult Németország: a bérek emelkednek, a foglalkoztatottság minden eddiginél magasabb, így a vásárlóerő visszatérhet és az általános gazdasági keresletnek ismét élénkülnie kell. Ráadásul a kamatok túl vannak a csúcson, és lassabban emelkednek az árak – sorolták a kedvező hatásokat, amelyek támogathatják 2024-ben a növekedést.

A várakozások szerint viszont a fellendülés üteme csak a rákövetkező, 2025-ös évben lesz érezhető valamennyire, a mostani kilátások szerint akkor 1,3 százalék lehet a növekedés. 

Globálisan várható a lassulás

Az euróövezetben a magánháztartások kereslete a kedvezőtlenebb reálbérek miatt gyengült, miközben az előző évi energiaár-sokk továbbra is nehezíti a gazdaságot, különösen Közép-Európa erős ipari régióiban. A munkaerőpiacok változatlanul feszültek, míg a novemberi, 2,4 százalékos infláció már alig haladja meg az Európai Központi Bank célértékét. Az euróövezetben a teljes gazdasági kibocsátás növekedése az idei 0,5 százalékról jövőre 1 százalékra, 2025-ben pedig 1,5 százalékra gyorsulhat, de ez is visszafogottabb, mint amit korábban vártak. Az Egyesült Államok gazdasága viszont továbbra is robusztus, bár az inflációs ráta 3 százalék felett marad. Kínában pedig felgyorsult a növekedés a strukturális ingatlanpiaci válságra bevezetett, kormányzati ösztönzők hatására, és a fogyasztói árak is csökkentek. Összességében a globális termelés növekedése a jelenlegi 2,7 százalékról jövőre 2 százalékra, 2025-ben pedig 2,3 százalékra lassul – prognosztizálja az ifo.