Az Eurostat, az unió statisztikai hivatala legutóbb azt vizsgálta, melyek az Európai Unió legboldogabb és legboldogtalanabb országai. A vizsgálatban a „boldogság” elsősorban azt jelenti, hogy önbevallás alapján az egyes nemzetek tagjai mit mondanak, mennyire elégedettek a saját életükkel.

A statisztikának az is fontos eleme, hogy mekkora az optimizmus, vagy épp a pesszimizmus az egyes tagállamok lakóinak körében.

Mutatjuk is a három legboldogabb nemzetet helyezési sorrendben:

  1. Ausztria,
  2. Lengyelország
  3. Románia

Ezzel szemben a lista utolsó három helyezettje, kezdve a legboldogtalanabbakkal:

  • Bulgária
  • Németország
  • Görögország

Bár feltételezhetnénk, hogy minél gazdagabb egy ország, annál boldogabbak az ott élő emberek, ez a statisztika tükrében nem feltétlenül egyértelmű. Németország például viszonylag sokat csúszott hátra a listán két év alatt önmagához képest. Ők a maximálisan adható 10 „boldogság-pontból” ezúttal mindössze 6,5-öt értek el, míg 2021-ben még 7,1-et.

A kutatás szerint ez részben annak köszönhető, hogy a német gazdaság teljesítménye visszaesett az utóbbi időben, a lakosságot nyomasztja az ukrajnai háború, ahogy a németek a kormányukkal is egyre elégedetlenebbek, többek között a bevándorlás példátlan volumene miatt.

A vizsgálatok azt is megállapították, hogy az északi és a nyugati területeken élők általánosságban jóval elégedettebbek az életükkel, mint például a balti országok lakói. A mediterrán régiókban lakcímkártyával rendelkezők is rendre magasabb boldogság-indexeket produkáltak.

Mi magyarok a listában a sereghajtók közt kaptunk helyet: hátulról számolva a hatodikak vagyunk Bulgária, Németország, Görögország, Lettország és Horvátország után.

Hol lehet a legjobban keresni Európában?

A magyar és európai politika egyik fő problémája az unió határain belülről és kívülről érkező gazdasági migráció kérdése. A mérnökök például Svájcban keresnek a legtöbbet: 2022-ben évente átlagosan 89 ezer eurót vihettek haza. Bővebben --->