Az Economist Intelligence Unit (EIU) áprilisra szóló havi globális előrejelzésében közölte: a valutauniós gazdaságok hazai össztermékének (GDP) 0,4 százalékos átlagos csökkenésére számít 2013 egészében. A ház eddig 0,2 százalékos idei GDP-mínuszt valószínűsített az euróövezetben, de már ez is rontott becslés volt, mivel a cég korábbi, tavaly összeállított prognózisai még 0,2 százalékos euróövezeti növekedéssel számoltak 2013-ra.

A mostani újabb negatív felülvizsgálatot az EIU londoni közgazdászai azzal indokolták, hogy várakozásuk szerint a valutauniós gazdaságokban zajló államháztartási kiigazító programok továbbra is visszafogják a fogyasztási kiadásokat, és a legtöbb tagállamban a banki hitelezési aktivitás is gyenge marad idén.

Mindemellett a bankbetétekre jelentős illetéket kirovó ciprusi pénzügyi mentőcsomag felélesztette az azzal kapcsolatos félelmeket is, hogy a járvány átterjedhet a nagyobb eurógazdaságokra. A legrosszabb forgatókönyvek közé tartozik az olasz és a spanyol bankrendszerekben kialakuló betétesi roham és a betétek kimenekítése biztonságosnak tartott külföldi bankokba - áll az EIU új prognózisában.

A cég londoni közgazdászai közölték ugyanakkor, hogy várakozásuk szerint sikerül kordában tartani a ciprusi mentőcsomag nyomán újból fellángoló félelmeket.

Az euróövezet gazdasági teljesítményére más nagy londoni házak is egyre rosszabb előrejelzéseket adnak, és emiatt Közép- és Kelet-Európa növekedési kilátásait is mind pesszimistábban ítélik meg.