A lap Andrej Plenkovic horvát kormányfőre hivatkozik, aki egy rádióinterjúban elmondta: mindkét, Horvátország számára fontos eseményt jelképesen tervezik megünnepelni – idézi az MTI.

Eszerint az év utolsó napján, éjfélkor a Magyarországgal és Szlovéniával közös határátkelőhelyeken felemelik a sorompókat, jelezve, hogy Horvátország csatlakozott a belső határellenőrzés nélküli európai uniós schengeni övezethez. Davor Bozinovic belügyminiszter a szlovén, Gordan Grlic Radman külügyminiszter a magyar határon várja majd az újévet.

Éjféltől az euró a hivatalos fizetőeszköz

Marko Primorac pénzügyminiszter és Boris Vujcic jegybankelnök egy zágrábi bankautomatából vesz fel ünnepélyesen euróbankjegyeket éjfélkor, jelezve, hogy január elsejétől Horvátországban az euró a hivatalos fizetőeszköz.

A fő esemény január 1-jén délben következik be.

 

  • Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke,
  • Andrej Plenkovic horvát kormányfő
  • Natasa Pirc Musar szlovén államfő

 

a horvát-szlovén határon, a Bregana-Obrezje határátkelőhelyen találkoznak. Háromoldalú megbeszélést, majd közös sajtótájékoztatót tartanak.

Nem lesznek nagy ünnepségek. Úgy gondolom, itt most szerénynek és alázatosnak kell lennünk, nagyon sokat dolgoztunk érte

– mondta a miniszterelnök az interjúban, hangsúlyozva, hogy jelképesen bár, de mindkét eseményt megünneplik.