A vádlottak között van Nova Gradiska és Velika Gorica polgármestere.

Nova Gradiska polgármestere a közbeszerzési eljárások manipulálásáért két alkalommal fogadott el 15 ezer euró összegű kenőpénzt, és ezzel biztosította egy hulladék-újrahasznosító telep és egy naperőmű építését. Az újrahasznosító építése egy 900 ezer eurós projekt, melyből az EU Kohéziós Alapja finanszírozott volna 562 ezer eurót, a kettes számú építkezés 700 ezer eurós értékkel bírt, ennek a 85 százalékát adta volna az Európai Regionális Fejlesztési Alap.

Az újrahasznosító központ építését a kenőpénzt fizető vállalkozó meg is nyerte, minek köszönhetően a Kohéziós Alapot 53 ezer, Nova Gradiska városát pedig 32 500 euró kár érte.

A naperőmű építésével kapcsolatban is minden sínen volt, de mivel az érintetteket letartóztatták, ezt a megbízást már nem adták ki. A tíz vádlott közül öt volt érintett ebben a két korrupciós ügyben - írja a portál.

Hivatali visszaélés Velika Goricában

A fentebb említett két esetnek és a két soron következőnek van egy közös szereplője. A megvádolt vállalkozó Velika Gorica polgármesterével játszott össze egy szennyvíztisztító telep építése és a városi közvilágítási rendszer felújításának során. Az illető mind a két esetben megállapodott Velika Gorica polgármesterével, hogy mindkét pályázatot ő nyerje el.

A szennyvíztisztító telep projektjének értéke 14 millió euró volt, ennek a 67,34 százalékát finanszírozta volna az Európai Unió Kohéziós Alapja, a közvilágítási rendszer felújítási projektjének értéke pedig 7 millió euró volt – ennek társfinanszírozója az Európai Regionális Fejlesztési Alap lett volna.

A két említett közbeszerzési eljárás során mindent elkövettek, hogy a megvádolt vállalkozó nyerje a pályázatot, de az öt vádlott letartóztatása miatt az üzletet végül nem kötötték meg.