A kocsmák, bárok és éttermek fejenként tízezer font veszteséget könyvelhettek el a karácsony előtti héten, mivel az omikron variánssal kapcsolatos aggodalmak és az otthoni munkavégzést szorgalmazó kormányzati intézkedések miatt sokan otthon maradtak.

Ez már a második egymást követő év, amely rányomta bélyegét a vendéglátásban is kulcsfontosságú szerepet betöltő ünnepi időszakra: a forgalom körülbelül 60 százalékkal esett vissza a 2019-es év azonos időszakához képest - írja a UKHospitality szervezet adataira hivatkozva a Guardian.

Annak ellenére, hogy a kiskereskedelem fellendülése némi optimizmusra ad okot a szigetországban, a vendéglátást ismét sokként érte a koronavírus eddig leggyorsabban terjedő új variánsa. Emellett a home office szorgalmazása sem tett jót a pubok forgalmának: a klasszikus belvárosi kocsmák bevételei országosan átlagosan ugyanis 10 335 fonttal csökkentek, ezért sokan a kormányzat segítségére szorulnak.

Kate Nicholls, a szervezet vezérigazgatója a lapnak elmondta, a számok jól mutatják, hogy a brit kormánynak nem kellene új korlátozásokat bevezetni, hiszen az behozhatatlan károkat okoz az ágazatban és a kormánynak egyúttal az elérhető támogatásokat is növelnie kellene.

Jelenleg egy 6 ezer fontig terjedő intézkedéscsomagot vehetnek igénybe a bajba jutott érintettek, de ez a számok alapján még egy heti veszteséget sem fedez - mondta Nicholls, aki elmondta, hogy többször felszólították a kormányt arra, hogy hosszabbítsák meg a vendéglátóiparra ideiglenesen 20 százalékról 12,5 százalékra csökkentett héa-kulcs (hozzáadottérték-adó) időtartamát. 

Angliában és Walesben a kocsmák száma 2021-ben 400-zal, 40 173-ra csökkent, amely valamivel jobb, mint a 2020- és 2019-es év, amikor 446, majd 473 pubra került lakat. A legnagyobb visszaesést egyébként 2018-ban könyvelték el, akkor 918 kocsma zárt be - írja a Guardian.