Az eddig meghallgatott uniós biztosjelöltek nagy többségét jóváhagyta az Európai Parlamentben (EP) a jelölt tárcájának megfelelő szakbizottság. Az oktatás, kultúra, ifjúság, és uniós polgárság területére szánt magyar néppárti Navracsics Tibor mellett azonban a cseh liberális Vera Jourová (jogérvényesülés, fogyasztóvédelem, nemek közötti egyenjogúság) és a francia Pierre Moscovici (gazdaság és pénzügyek) kapott írásban pótkérdéseket, amelyekre válaszolnia kell írásban.

A brit konzervatív Jonathan Hillnek (pénzügyi stabilitás, pénzügyi szolgáltatások és a tőkepiaci unió) nem elég írásban válaszolnia a pótkérdésekre, hanem meg is kell újra jelennie az EP illetékes szakbizottsága előtt. Ezt az ismételt meghallgatást kedden délutánra iktatták be.

A spanyol Miguel Arias Canete (éghajlat- és energiapolitika) ügyében sem született eddig döntés. Neki nem kell újabb kérdésekre válaszolnia, mert vele szemben az energiaszektorban való érdekeltségei miatt az összeférhetetlenség gyanúja merült fel. Az ő ügyében megvárják a jogi szolgálat szakvéleményét, majd az illetékes szakbizottságok kialakítják az álláspontjukat - egyelőre nem tudni pontosan, mikor. Így tehát az EP nagyobb létszámú frakciói lényegében "körbeverték egymást": két jobbközép néppárti, egy balközép szocialista, egy liberális és egy konzervatív jelölt sorsa bizonytalan.

Navracsics, akinek múlt szerdán volt a meghallgatása, vasárnap este megválaszolta a kapott hat pótkérdést. Az ő ügyében hétfőn késő délután ül össze újra az EP kulturális és oktatási bizottsága.

Moscovicinek kedden jár le a válaszadási határidő. Vele szemben elsősorban a néppártiak kétkedőek, tekintettel arra, hogy a jelöltnek francia pénzügyminiszterként nem sikerült leszorítania 3 százalék alá a költségvetési hiányt. A Moscovicinek szegezett pótkérdések közül több azt firtatja, hogy a szocialista párti jelölt miként tudja majd áthidalni nézetkülönbségeit az Európai Bizottságban a várhatóan néppárti alelnökökkel - a lett Valdis Dombrovskisszal és a finn Jyrki Katainennel.