A német kereszténydemokratáknak (CDU) mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy rávegyék a szavazókat a részvételre a hét végi Mecklenburg-Elő-Pomerániában tartandó helyi törvényhozási választáson - idézte a Bloomberg Angela Merkel kancellár szavait. Merkel, aki egyben a CDU elnöke, Schwerinben kampányolt a voksolás előtt.

A CDU-nak ki kell állnia értékei mellett, fel kell lépnie az idegengyűlölettel és a rasszizmussal szemben, továbbá ki kell tartania Németország NATO-elkötelezettsége mellett. Szembe kell fordulni a radikális euroszkeptikus és bevándorlóellenes Alternatíva Németországnak (AfD) párt ellen - tette világossá álláspontját a kancellár.

Legyenek kedvesek!

A ZDF tévétársaság augusztus végi felmérése szerint az AfD a szavazatok 21 százalékára számíthat a volt Kelet-Németországhoz területén lévő tartományban tartandó szavazáson, ami csupán egy százalékponttal kevesebb a CDU támogatottságánál.

A Bloomberg értékelése szerint Merkel üzenete egyszerű volt: Kedves szavazók, legyenek olyan aranyosak és vegyenek részt a választáson! Az alacsony részvétellel kapcsolatban azt mondta, hogy az az extrém politikát képviselő pártoknak hozna kedvező eredményt.

Erős hátszél kell!

A német kancellár erős belpolitikai helyzete a feltétele annak, hogy biztos háttérrel léphessen fel Európa de facto vezetőjeként is - hangsúlyozza a Financial Timesban (FT) megjelent cikkében Gideon Rachman, az FT vezető külpolitikai publicistája. Ezt éppen az fenyegetheti, amit a Merkel a kampánybeszédében is hangsúlyozott: az AfD megerősödése, amire a hét végi helyi választás is lehetőséget kínál.

Az FT szakírója szerint Merkel nélkülözhetetlen az EU egyben tartásához, ugyanakkor sok hibát vét, ami rontja munkája hatékonyságát. Kiemelkedő szerepét alátámasztotta múlt heti ingázása az európai országok között, amelynek során 15 uniós vezetővel tárgyalt az EU megerősítéséről. (Hasonló diplomáciai akciókat amerikai elnökök szoktak lezavarni.)

Ellentmondásos szerep

Merkel erős ellenszélben próbálja betölteni vezető szerepét. A magyarok, a lengyelek és a csehek össztüzet zúdítanak rá bevándorlási politikája miatt. A görögök azzal vádolják, hogy az országukra kényszerített megszorításokkal a padlóra vitte a gazdaságukat.

A franciáknak és az olaszoknak szintén agyukra megy a "kiegyensúlyozott" költségvetés erőltetése. A britek egy része a Brexitet is a nyakába varrja, mondván: ha az EU nagyvonalúbb ajánlatot tesz a bevándorlás ügyében a londoni kormánynak (például lehetővé teszi egy ideiglenes vendégmunkáskvóta bevezetését), most nem itt tartanánk.

Merkel kétségtelenül kivette a részét az elmúlt évek európai politikai hibáiból, különösen a bevándorlás ügyében, ám ennek ellenére nincs rajta kívül olyan vezető, akinek lenne hatalma és türelme azoknak a megállapodásoknak a világra segítéséhez, amelyekre az EU egyben maradásához szükség van - véli Rachman.

Britek, lengyelek, magyarok, görögök

A Brexit ügyében a lassú, óvatos haladás híve, amivel ellenáll azoknak a francia törekvéseknek, amelyek felpörgetnék a kilépés feltételeiről szóló tárgyalásokat. Fontos az időrend, a folyamat siettetése és késlekedése is növelné az indulatokat mindkét oldalon, ráadásul az utóbbi elnyújtaná a gazdasági bizonytalanságot.

Ennél is érzékenyebb kérdésnek látszik a demokratikus ellensúlyok rendszerét leépítő, nacionalista varsói és a budapesti vezetés kezelése. Ha Berlin túl nagy nyomást gyakorolna Lengyelországra és Magyarországra annak érdekében, hogy legyenek szívesek betartani az európai értékeket, azzal a dafke reakciót kockáztatná, ami lehetetlenné tenné az együttműködést ezekkel az országokkal. Ezzel megoldhatatlanná válna a közös gondok közös kezelése.

Ami a közös értékek megsértése Kelet- és Nyugat-Európa viszonyában, az az euróválság Dél- és Nyugat-Európa kapcsolatában. A görög válság újra kiéleződhet, ha az IMF az ősszel úgy dönt, hogy nem vesz részt az ország segélyprogramjának menedzselésében, s ezért a német és a holland parlament is visszavonja a támogatását.

Kerekasztal

Az európai államok az elmúlt évtizedekben képesek voltak megoldani problémáit azzal, hogy vezetőik újra és újra tárgyalóasztalhoz ültek az uniós csúcsértekezleteken. Elkötelezték magukat amellett, hogy konstruktívan állnak az előttük álló feladatokhoz, azaz amellett, hogy meg akarják kötni a megoldáshoz szükséges kompromisszumokat.

Ha azonban elég sok európai országban kerülnek hatalomra nacionalista, EU-ellenes vezetők, akkor az együttműködés szelleme, amely összetartja az államközösséget, elillanhat. És ezzel az unió is szétporladhat.

Jöhetnek

A Brexit a legszélsőségesebb példája ennek, de például Ausztriának is euroszkeptikus elnöke lehet az októberi megismételt választás nyomán.

Olaszországban is hasonló politikai erők előretörését hozhatja az őszi népszavazás az alkotmánymódosításról és hasonló politikusok kopogtatnak a hatalom ajtaján a választásokra készülő Hollandiában, Franciaországban és Csehországban is. És, mint a hét végi helyi választás előtt látható, Németország sem mentes az unióellenes hevületektől.

Sok európai vezetőnek ellenérzései vannak Angela Merkellel szemben, ám nagyon hiányozna nekik, ha a jövő év őszi németországi parlamenti választások nyomán kiszorulna a hatalomból. Nem maradna a porondon más, aki összetarthatná Európát - ismételte el alapgondolatát az FT publicistája.