Bár a fizetések szempontjából Szlovákia a régió középmezőnyébe tartozik - a nettó havi átlagbér az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat szerint tavaly 665 euró volt - a szlovák Postabank elemzése szerint a környező uniós tagországok közül ezzel sikerült megelőzni Lengyelországot és Magyarországot is. A lengyel nettó átlagbér nagyjából 30, a magyar 130 euróval marad el a szlováktól - írta a pozsonyi Új Szó.

Az alacsony magyar nettó fizetés a Postabank elemzői szerint az alkalmazottak nagyobb adó- és járulékterheivel magyarázható. Az Európai Unióban azonban még így sem ők a legrosszabbul fizetett munkavállalók, hiszen a nettó havi átlagbér Bulgáriában 325 euró, és Romániában sem haladja meg a 400 eurót. Régiónk országai közül ugyanakkor több is lekörözi Szlovákiát. Csehországban a nettó átlagbér 726 euró, és a szlovákiainál nagyobb fizetést kapnak a horvátok, a szlovének és az észtek is.

A nettó átlagfizetés azonban az egyik említett országban sem haladja meg az ezer eurót, ami azonban tőlünk nyugatabbra teljesen normálisnak számít. Ausztriában 2320 euró a havi átlagbér, Svájcban több mint a duplája, eléri az 5131 eurót. Az uniós tagországok közül a luxemburgiak viszik haza a legtöbbet, 3188 eurót, amit a svédek és a britek követnek, mindkét országban 2800 euró körül mozog az átlagkereset. Összehasonlításképpen: az Egyesült Államokban ez 2361, Japánban pedig 2269 euró.