Az európai vezetőknek a saját országaikban lévő nukleáris létesítmények esetleges balesetével kellene foglalkozniuk ahelyett, hogy az orosz irányítás alatt lévő ukrán zaporizzsjai atomerőmű miatt aggódnak - mondta Dmitrij Medvegyev (képünkön balra) az orosz biztonsági tanács helyettes vezetője, volt miniszterelnök. A nyilatkozatot a Moscow Times idézi.

A valaha Nyugat-barátnak tartott politikus az Ukrajna ellen indított orosz invázió kezdete óta egyre keményebb hangú nyilatkozatokat ad, amit szakértők úgy értékelnek, hogy esetleg a Vlagyimir Putyin államfő utódlásáért indult háttércsatározásokban igyekszik ezzel erősíteni a helyét.

Tűz alatt az atomerőmű

A nyilatkozat apropóját az adja, hogy a zaporizzsjai erőmű környékét tüzérségi csapások érték, és az orosz és az ukrán vezetés egymást vádolja a támadással. Az európai vezetők aggodalmuknak adtak hangot egy lehetséges atomerőmű-katasztrófával kapcsolatban, amit akár egy nem oda szánt, eltévedt lövedék is okozhat.

"Úgy tűnik, a kijevi szemétládák és nyugati patrónusaik készek arra, hogy összehozzanak egy csernobili katasztrófát. A rakéták és lövedékek egyre közelebb csapódnak be a zaporizzsjai nukleáris erőmű reaktorához. Azt mondják, Oroszország a felelős, ami 100 százalékban nonszensz még az oroszfóbiás nyugati közvélemény előtt is" - tette közzé a közösségi médiában barátságtalan hangvételű posztját.

Szerinte nem szabad elfeledkezni arról, hogy az Európai Unió területén is vannak nukleáris létesítmények, amelyekben szintén történhetnek balesetek. Medvegyev ezt megelőzően az atom témájában annak a véleményének adott hangot, hogy a nyugati országok az atomháború veszélyét idézik fel azzal, hogy felfegyverzik az ukránokat.